DOITSMARTER – proiect de testare a soluțiilor inteligente pentru optimizarea consumului de energie în locuințe sociale, finanțat prin Granturile Norvegiene

Finanțat de Innovation Norway prin Granturile Norvegiene 2014 – 2021 în cadrul programului „Energy Programme in Romania”, proiectul DOITSMARTER și-a propus ca obiectiv proiectarea și dezvoltarea unui sistem de management și control al eficienței energetice cu soluții rentabile pentru clădiri rezidențiale și de învățământ, în trei locații pilot din România și Norvegia.

Proiectul reunește parteneri din Norvegia (Høgskolen i Østfold – HIOF Fredrikstadt, NxTech AS) și România (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timișoara, Centrul pentru Studiul Democrației Cluj-Napoca, și Municipiul Alba Iulia).

„În contextul importanței pe care energia o are pentru calitatea vieții în fiecare locuință, soluțiile inteligente de management și control al consumului de energie trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse. Acest lucru ar corespunde principiilor tranziției energetice juste”, a declarat George Jiglău, președinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), inițiatorul Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE).

Componenta tehnică

În România, una dintre soluțiile tehnice a presupus instalarea unui sistem de gestiune a energiei termice necesare preparării apei calde de consum într-un bloc de locuințe sociale din Alba Iulia, bazat pe algoritmi de învățare și estimare a cererii, pentru a asigura un management eficient și optimizat al energiei. Astfel, sunt realizate economii de energie estimate, pe baza datelor culese până în prezent, la aproximativ 10% din consumul de energie realizat înainte de montarea acestor sisteme. În plus, tot cu fonduri din acest proiect s-a reparat sistemul termic cu panouri solare, care nu mai era funcțional.

Componenta socială

Tot în cadrul proiectului au avut loc interacțiuni cu locatari care beneficiază de locuințe sociale în cele trei blocuri. Au fost distribuite chestionare pentru a evalua percepțiile locatarilor privind măsura în care nevoile lor energetice sunt împlinite în propria gospodărie, precum și felul în care astfel de intervenții tehnice sunt considerate bine-venite pentru creșterea calității vieții în gospodărie.

Concluziile arată faptul că familiile din locuințele sociale, ale căror contracte trebuie reînnoite periodic și care nu au certitudinea faptului că vor locui acolo pe o perioadă lungă de timp, sunt reticente să investească în creșterea eficienței energetice a gospodăriei.

Totodată, multe familii, pentru a reduce costurile, recurg în continuare la oprirea căldurii și la folosirea economicoasă a apei calde, iar familiile mai numeroase menționează nevoia de a consuma mai mult pentru a-și atinge nevoile minime de energie. De aici reiese necesitatea contorizării inteligente pentru a putea cuantifica în mod corect costurile pentru fiecare gospodărie. Totodată, a reieșit nevoia de soluții tehnice care să eficientizeze consumul de gaz natural și energie electrică al sistemelor de termoficare existente la nivel de clădire, micșorând astfel costurile familiilor vulnerabile.

Interviurile cu locatarii din blocurile de locuințe sociale vor continua și după finalizarea proiectului DOITSMARTER, pentru a se evalua impactul asupra calității vieții în gospodării adus de sistemele tehnologice inteligente implementate pentru optimizarea consumului de energie.

De asemenea, au fost colectate date la nivelul localității Alba Iulia despre două dimensiuni importante ale sărăciei energetice la firul ierbii – numărul de ajutoare de încălzire acordate (pentru sezonul rece 2022-2023) și numărul de vouchere de energie acordate în toamna lui 2022. Aceste date ajută primăria pentru a realiza o mapare mai detaliată a fenomenului sărăciei energetice la nivelul municipiului.

Tot pe baza colaborării începute în proiectul DOITSMARTER, CSD, prin ORSE, sprijină Primăria Alba Iulia în elaborarea unor instrumente locale de consiliere a cetățenilor în privința consumului eficient de energie în propria gospodărie. Această colaborare are loc cu susținerea Centrului de consiliere privind sărăcia energetică (Energy Poverty Advisory Hub – EPAH) înființat de Comisia Europeană, care facilitează accesul autorităților locale la expertiză pentru combaterea sărăciei energetice. Mai multe detalii despre proiect se găsesc pe site-ul: entrec.utcluj.ro/doitsmarter.

Despre Observatorul Român al Sărăciei Energetice

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect inițiat de Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat.

Scopul acestei inițiative este de a oferi o perspectivă de 360 de grade asupra sărăciei energetice la nivel național, precum și expertiza necesară pentru combaterea acestui fenomen complex, ce afectează o mare parte a populației. ORSE reunește experți de vârf din diverse domenii relevante pentru subiectul sărăciei energetice din România, pentru a identifica cele mai bune soluții.

Mai multe informații despre acest proiect, dar și despre fenomenul sărăciei energetice la nivel național puteți afla de pe website-ul ORSE: www.saracie-energetica.ro.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Eficientizarea energetică și decarbonizarea sectorului clădirilor, subiectele principale abordate la Forumul România Eficientă 2024

Next Post

Negocierile globale pe tema plasticului se încheie pentru moment fără un acord privind reducerea producției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next