Companii responsabile față de mediu și oameni

Eco-nomie pentru comunitatea ta. JA și Raiffeisen Bank au premiat 10 licee pentru proiectele de dezvoltare durabilă și responsabilitate față de mediu

Junior Achievement (JA) România a încheiat ediția-pilot a proiectului Eco-nomie pentru comunitatea ta, inițiativă derulată cu sprijinul Raiffeisen Bank România pentru a susține liceele din țară în demersul de a crește, în rândul elevilor, nivelul de conștientizare cu privire la problemele de mediu specifice comunității lor.

169 de licee din 96 de localități au parcurs prima etapă a proiectului prin utilizarea resurselor educaționale disponibile pe platforma JA Learn™, în activități la clasă. Astfel, peste 6.280 de elevi au parcurs studii de caz sau exerciții de lucru în echipă prin intermediul cărora și-au dezvoltat o mai bună înțelegere a conceptelor și principiilor specifice sustenabilității – ciclul de viață al produsului, principiul celor 9R, amprenta ecologică, economie verde.

28 dintre aceste licee au continuat cu etapa a doua a proiectului, prin derularea unor acțiuni de informare a membrilor comunității pe teme de utilizare responsabilă a resurselor de mediu și planificarea unor acțiuni fezabile în viitorul apropiat.

Organizată sub formă de competiție, aceasta etapă a vizat capacitatea liceenilor de a propune soluții pentru probleme de mediu și de a deveni agenți ai schimbării în comunitățile lor.

Proiectul câștigător aparține unei echipe formate din elevi și un profesor coordonator de la Liceului Teoretic Grigore Moisil din Timișoara, care a propus utilizarea upcycling-ului pentru articole de îmbrăcăminte și consiliere în utilizarea acestora ca metode de combatere a fenomenelor fast fashion și bullying vestimentar.

Acesta a fost desemnat în cadrul finalei organizate la sfârșitul lunii mai, la sediul central Raiffeisen Bank, la care au participat 20 de echipe formate din elevi și profesori coordonatori.

Proiectele altor 9 licee au fost, de asemenea, premiate pentru relevanța acțiunilor propuse în raport cu nevoile identificate la nivelul comunităților și impactul pozitiv pe care îl pot crea, de la reciclarea creativă la amenajarea dendrobotanică a spațiilor din jurul liceelor și protejarea habitatelor și a biodiversității din comunitate.

Cele 9 licee sunt: Liceul Tehnologic Vasile Sav Roman, Colegiul Național Nicolae Grigorescu Câmpina, Colegiul Național Traian Drobete-Turnu Severin, Colegiul Național Ferdinand I Bacău, Colegiul Andronic Motrescu Rădăuți, Colegiul Național Nicu Gane Fălticeni, Colegiul Național Spiru Haret București, Liceul Tehnologic Nicolae Iorga Negrești (Jud. Vaslui). Liceul Teoretic Miron Costin Pașcani.

Toate cele 10 licee vor beneficia de sprijin financiar în valoare totală de 76.000 de lei, ce va putea fi utilizat exclusiv pentru derularea unor acțiuni ce contribuie la gestionarea responsabilă a resurselor în cadrul școlii sau pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu.

Share this article
Prev Post

Kaufland România este noul partener strategic al Code for Romania

Next Post

Peste 350 de elevi bucureșteni au participat la prima ediție a proiectului educațional „ReciCLARea e totul!” lansat de Nestlé

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next