Continentul european a fost marcat de cea mai caldă lună octombrie de la începutul înregistrărilor, potrivit Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al UE, citat de DW. Și asta în timp ce în Australia și în estul îndepărtat al Rusiei s-au înregistrat temperaturi mai scăzute decât media normală.
C3S a precizat că temperaturile au fost cu aproape 2 grade Celsius mai mari decât media pentru perioada de referință 1991-2020, cu temperaturi zilnice record în Europa de Vest și o lună octombrie care a înregistrat un record al temperaturii în Austria, Elveția, Franța și în mari părți ale Italiei și Spaniei.
Comunicarea C3S vine în contextul summitului liderilor mondiali din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh pentru conferința ONU COP27 privind clima. Țările sunt presate să reducă emisiile și să renunțe la combustibilii fosili pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, așa cum se prevede în Acordul de la Paris.
„Consecințele grave ale schimbărilor climatice sunt foarte vizibile în prezent și avem nevoie de acțiuni ambițioase în domeniul climei la COP27 pentru a asigura reducerea emisiilor în vederea stabilizării temperaturilor cât mai aproape de obiectivul de 1,5 grade din Acordul de la Paris”, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, referindu-se la discuțiile ONU privind schimbările climatice care au loc în Egipt.
Pământul s-a încălzit deja cu mai mult de 1,1 grade de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar aprox. jumătate din această creștere a avut loc în ultimii 30 de ani.
În cadrul summitului COP27, șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat că națiunile trebuie să respecte obiectivele privind emisiile pentru a nu se confrunta cu o “sinucidere colectivă” în lupta împotriva încălzirii globale. „Omenirea are de ales: să coopereze sau să piară”, a spus el.