Companii responsabile față de mediu și oameni

Europa se încălzește de două ori mai repede decât orice alt continent (Raport OMM)

Potrivit raportului State of the Climate in Europe 2022, publicat luni de OMM și de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elveția și Regatul Unit au avut în 2022 cel mai călduros an înregistrat vreodată.

Anul trecut, Europa a fost marcată de „cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată: temperaturile ridicate au exacerbat condițiile de secetă severă și generalizată, au alimentat incendii violente (…) și au provocat mii de decese în exces asociate cu căldura”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Cu precipitații sub medie în mare parte din regiune, Franța a avut în 2022 cea mai secetoasă perioadă ianuarie-septembrie, iar Regatul Unit a avut cea mai secetoasă perioadă ianuarie-august din 1976 încoace, cu consecințe majore pentru agricultură și producția de energie.

Rezervele de apă ale Spaniei au scăzut la 41,9% din capacitatea totală până la 26 iulie, cu o capacitate chiar mai mică în unele bazine.

Ghețarii din Europa au pierdut aproximativ 880 de kilometri cubi de gheață din 1997 până în 2022.

Alpii au fost cei mai afectați, cu o reducere medie a grosimii gheții de 34 de metri. În 2022, ghețarii din Alpi au înregistrat un nou record de pierdere de masă într-un singur an, în contextul ninsorilor slabe din timpul iernii, de o vară extrem de caldă și de depunerile de praf din Sahara.

Temperaturile medii ale suprafeței apei în Atlanticul de Nord au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată, iar zone mari ale mărilor din regiune au fost afectate de valuri de căldură marine puternice. Rata de încălzire a suprafeței oceanelor, în special în estul Mediteranei, în Marea Baltică, în Marea Neagră și în sudul Arcticii, a fost de peste trei ori mai mari decât media globală.

Stresul termic record cu care s-au confruntat europenii anul trecut a fost unul dintre principalii factori care au dus la un număr excesiv de decese cauzate de condițiile meteorologice.

Pe baza informațiilor din Baza de date privind evenimentele de urgență (EM-DAT), extremele meteorologice, hidrologice și climatice din Europa în 2022 s-au soldat cu 16.365 de decese raportate și au afectat direct 156.000 de persoane.

Raportul evidențiază, de asemenea, implicațiile modelelor meteorologice extreme din Europa asupra ofertei, cererii și infrastructurii sistemului energetic european.

În 2022, energia eoliană și cea solară au generat 22,3% din energia electrică a Uniunii Europene în 2022, în timp ce gazele naturale au reprezentat 20%.

„Pentru prima dată, în UE a fost generată mai multă electricitate din energie eoliană și solară decât din gaze fosile. Creșterea utilizării surselor regenerabile și a surselor de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon este crucială pentru a reduce dependența de combustibilii fosili”, a declarat Taalas.

Accesează comunicatul OMM

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

Contre între țările UE privind proiectul de lege CE pentru refacerea habitatelor naturale aflate în stare de degradare

Next Post

Kaufland a obținut certificarea BREEAM cu calificativul Excellent pentru unul dintre magazinele din Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next