Companii responsabile față de mediu și oameni

Firmele din sectorul agro-alimentar, obligate să combată risipa alimentară prin reducerea prețurilor, direcționarea alimentelor către ONG-uri sau unități de procesare

Legea privind diminuarea risipei alimentare a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare.

Legea vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România, transmite RFI.

Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care ONG-urile vor putea primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

Legea impune, de asemenea, măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost sau biogaz.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat, potrivit News.ro,  deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului, conform comunicatului de presă al partidului.

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

Clarfon și Asociația CSR Nest marchează Ziua Mondială a Auzului prin plantarea a 1.450 de stejari în cadrul campaniei „Un Pacient Protezat. Un Copac Plantat”

Next Post

Fechet: Ritmul în care exploatăm pădurea trebuie susţinut de cel în care plantăm, replantăm şi regenerăm pădurea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next