Companii responsabile față de mediu și oameni

În ciuda progreselor, Europa rămâne mult sub țintele privind energia eoliană

Conform celui mai recent raport al asociației industriale WindEurope, capacitatea de energie eoliană nou instalată în Uniunea Europeană în 2024 reprezintă mai puțin de jumătate din nivelul necesar pentru atingerea obiectivelor climatice stabilite pentru 2030.

Deși energia eoliană a asigurat 20% din consumul de electricitate al Europei anul trecut, ritmul actual de dezvoltare este insuficient pentru a susține ambițiile climatice ale blocului comunitar.

În 2024, Europa a instalat în total 15 gigawați (GW) de capacitate eoliană nouă, dintre care 13 GW reprezintă proiecte onshore și aproximativ 2 GW offshore. Din această capacitate, 13 GW au fost instalați în țările membre UE. Cu toate acestea, pentru atingerea țintelor climatice stabilite pentru 2030, blocul comunitar ar trebui să instaleze anual 30 GW de capacitate eoliană nouă.

Uniunea Europeană și-a stabilit obiective ambițioase în ceea ce privește energia eoliană, vizând o pondere de 34% din consumul total de electricitate până în 2030 și peste 50% până în 2050. Aceste ținte se încadrează în strategia mai largă de combatere a schimbărilor climatice și de reducere a dependenței de combustibilii fosili.

Industria eoliană offshore se confruntă cu provocări semnificative în ultimii ani. Printre acestea se numără probleme legate de infrastructură, conectarea la rețea și logistică, întârzieri în obținerea autorizațiilor și creșterea costurilor componentelor. Ca rezultat, investițiile în proiectele eoliene offshore din Europa au scăzut, iar companiile întâmpină dificultăți în luarea deciziilor finale de investiții.

Giles Dickson, directorul executiv al WindEurope, a identificat trei cauze principale pentru ritmul lent al dezvoltării:

„În primul rând, majoritatea guvernelor nu aplică în mod corespunzător reglementările UE privind autorizarea. În al doilea rând, există întârzieri în realizarea conexiunilor la rețeaua electrică. În al treilea rând, Europa nu își electrifică economia suficient de rapid.”

Situația actuală subliniază necesitatea unor măsuri urgente și coordonate la nivel european pentru accelerarea dezvoltării energiei eoliene, esențială pentru tranziția energetică și atingerea obiectivelor climatice ale UE.

Share this article
Prev Post

2024 – primul an cu temperaturi globale peste pragul de 1,5°C

Next Post

Factorul politic va influența major investițiilor sustenabile în 2025

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next