Companii responsabile față de mediu și oameni

Industria hârtiei din SUA cere relaxarea regulilor UE privind defrișările

Industria americană de hârtie și celuloză face presiuni asupra administrației Trump pentru a convinge Uniunea Europeană să declare Statele Unite drept țară fără defrișări, o mișcare strategică ce ar putea facilita exportatorilor americani respectarea noilor reglementări de mediu ale blocului european, informează Reuters.

Începând din decembrie, politica anti-defrișare a Uniunii Europene va interzice importurile de mărfuri asociate cu distrugerea pădurilor. Bruxelles-ul a amânat deja implementarea acestei politici cu un an, ca urmare a plângerilor venite din partea partenerilor comerciali, inclusiv Brazilia, Indonezia și administrația Biden din Statele Unite.

„O simplă amânare nu rezolvă preocupările noastre legate de cerințele complexe ale regulamentului și barierele tehnice semnificative”, a declarat Heidi Brock, CEO-ul Asociației Americane a Pădurilor și Hârtiei (AF&PA), susținând că legea UE ar impune „obligații costisitoare și inutile” companiilor americane.

Industria de profil face acum lobby pe lângă președintele Trump și consilierii săi comerciali pentru a include această chestiune pe agenda negocierilor cu Uniunea Europeană. Obiectivul declarat este recunoașterea Statelor Unite ca țară care își gestionează înțelept resursele forestiere și care nu contribuie la defrișări.

Această solicitare merge mai departe decât propunerea lui Howard Lutnick, nominalizatul lui Trump pentru conducerea Departamentului de Comerț, care cerea doar clasificarea SUA în categoria „risc scăzut” – cel mai indulgent nivel din politica UE. Chiar și această clasificare ar impune companiilor americane obligații de due diligence și inspecții.

Noua politică europeană va clasifica țările în funcție de risc – înalt, standard sau scăzut – importurile din țările cu „risc scăzut” având cerințe de conformitate mai ușoare. Cu toate acestea, legea nu prevede o categorie de țări considerate fără defrișări, în ciuda încercărilor nereușite ale legislatorilor UE de a adăuga o nouă categorie de țări cu „risc zero”.

Impact asupra lanțului de aprovizionare

Exporturile americane de produse forestiere către UE sunt evaluate la peste 3,5 miliarde de dolari, SUA fiind cel mai mare furnizor în Europa de celuloză specială folosită la fabricarea scutecelor și a produselor de igienă intimă.

AF&PA susține că fabricile americane de celuloză și hârtie nu pot respecta cerințele de trasabilitate ale politicii UE.

„Materialele reziduale de la gatere și reziduurile forestiere pe care le folosește industria noastră sunt amestecate în mod regulat de mai multe ori pe parcursul procesului de producție”, explică Brock. „Acest lucru face practic imposibilă urmărirea fiecărui așchii de lemn de la parcela forestieră originală până la produsul final.”

Noua lege europeană, prima de acest fel la nivel mondial, va impune companiilor care comercializează pe piața UE produse precum carnea de vită, cacao, cafea, ulei de palmier, cauciuc, soia și produse din lemn să dovedească că lanțul lor de aprovizionare nu contribuie la defrișări, sub amenințarea unor amenzi sau chiar a respingerii produselor.

Foto: generată AI

Share this article
Prev Post

IKEA își consolidează angajamentul pentru sustenabilitate prin planul de tranziție către emisii zero

Next Post

Topirea ghețarilor la nivel global s-a accelerat dramatic începând cu anul 2000

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next