Companii responsabile față de mediu și oameni

James Lovelock, autorul Ipotezei Gaia și printre primii activiști ai combaterii crizei climatice, a murit la vârsta de 103 ani

James Lovelock, creatorul Ipotezei Gaia (Gaia: A New Look at Life on Earth, 1979), unul dintre cei mai nonconformiști și în același timp apreciați oameni de știință britanici, a murit ieri, la vârsta de 103 ani, scrie The Guardian. Lovelock și-a petrecut viața pledând pentru măsuri de combatere a schimbărilor climatice, prezicând dezastrul climatic cu mult timp înaintea avertismentelor publice. Până a murit, nu a crezut că mai există vreo speranță de a evita unele dintre cele mai grave efecte ale crizei climatice.

În antichitate, Gaia sau Geea era zeița pământului și a fertilității, divinitatea primordială care a dat viață tuturor celorlalți zei. Potrivit Ipotezei Gaia, a lui Lovelock, viața pe Pământ este o comuniune autoreglabilă a organismelor, care interacționează între ele și cu mediul înconjurător.

Jonathan Watts, jurnalist de mediu al publicației The Guardian, care are în lucru o biografie a lui James Lovelock, a spus: „A fost extraodinar să pot vorbi cu una dintre cele mai mari minți pe care le-a produs vreodată Marea Britanie. A fost un om care a contribuit la modelarea multora dintre cele mai importante evenimente științifice ale secolului al XX-lea – căutarea vieții de către NASA pe Marte, creșterea gradului de conștientizare a riscurilor climatice provocate de combstibilii fosili, dezbaterea asupra substanțelor chimice cu efect distructiv asupra stratului de ozon și pericolele poluării industriale (…)”. „Fără Lovelock, mișcările ecologice de pe tot globul ar fi început mai târziu și ar fi urmat o cale total diferită. În anii ‘60, detectorul său ultrasensibil de detectare a atomilor și moleculelor dintr-un gaz a dezvăluit pentru prima dată cum substanțele chimice toxice se infiltrează în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem și în solul în care ne cultivăm hrana. El a fost primul care a confirmat prezența fluorocarburilor în stratosferă și a emis unul dintre primele avertismente cu privire la produsele petroliere care destabilizează clima și dăunează neurologic copiilor.”

Lovelock și-a reafirmat neobosit avertismentul privind catastrofa climatică inevitabilă. „Motivul principal pentru care nu mă relaxez la vârsta unei pensionări fără griji, este că, la fel ca majoritatea dintre voi, sunt profund îngrijorat de probabilitatea unor schimbări climatice care vor dăuna masiv și este urgent să facem ceva în privința asta acum.” afirma Lovelock într-o prelegere susținută în 2011.

Foto credit: New Scientist

Share this article
Prev Post

28 iulie – ziua în care am epuizat toate resursele Planetei. Acum 50 de ani, „ziua depășirii” a fost pe 29 decembrie

Next Post

Poluarea aerului ar putea crește riscul de demență și declin cognitiv (raport guvernamental)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next