Companii responsabile față de mediu și oameni

Bugetul UE pe 2023. O parte semnificativă a fondurilor va fi alocată proiectelor de mediu

Comisia Europeană a anunțat bugetul anual al UE pe 2023, în valoare de 185,6 miliarde EUR, care va fi completat de granturi cu o valoare estimată de aprox. 113,9 miliarde EUR din cadrul instrumentului NextGenerationEU.

Proiectul de buget pe 2023 face parte din bugetul pe termen lung al Uniunii, așa cum a fost adoptat de șefii de stat sau de guvern la sfârșitul anului 2020, cu ajustările tehnice ulterioare, Prin urmare, o parte semnificativă a fondurilor va fi alocată combaterii schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivul cheltuirii unui procent de 30 % din bugetul pe termen lung și din instrumentul de redresare NextGenerationEU pentru această prioritate de politică.

Pentru 2023, Comisia a propus, sub formă de angajament, alocarea a 2,3 miliarde EUR pentru mediu și politici climatice, din care 728 de milioane EUR pentru programul LIFE în vederea sprijinirii atenuării schimbărilor climatice și adaptării la acestea, și 1,5 miliarde EUR pentru Fondul pentru o tranziție justă, în vederea asigurării faptului că tranziția verde aduce beneficii tuturor. Fondul pentru o tranziție justă ar urma să primească încă 5,4 miliarde EUR sub formă de granturi din instrumentul NextGenerationEU.

13,6 miliarde EUR au fost propuse pentru cercetare și inovare, din care 12,3 miliarde EUR pentru programul emblematic al Uniunii în domeniul cercetării – Orizont Europa. Acesta ar urma să primească încă 1,8 miliarde EUR sub formă de granturi din instrumentul NextGenerationEU.

4,8 miliarde EUR au fost propuse pentru investiții strategice europene, din care 341 de milioane EUR pentru InvestEU în vederea realizării priorităților-cheie (cercetarea și inovarea, dubla tranziție verde și digitală, sectorul sănătății și tehnologiile strategice).

Proiectul de buget al UE pe 2023 include cheltuielile din cadrul instrumentului NextGenerationEU, care vor fi finanțate prin împrumuturi de pe piețele de capital, și cheltuielile acoperite de creditele din cadrul plafoanelor bugetare pe termen lung, care sunt finanțate din resurse proprii. Pentru acestea din urmă, în proiectul de buget sunt propuse două sume pentru fiecare program – angajamente și plăți. „Angajamentele” se referă la fondurile care pot fi convenite prin contracte în cursul unui an, iar „plățile” desemnează sumele plătite efectiv.

Share this article
Prev Post

Rottaprint a investit peste 3,7 milioane euro în ultimii 3 ani în tehnologii pentru producția sustenabilă de etichete și ambalaje

Next Post

Fondul pentru modernizare sprijină cu 2,4 mld euro țările cele mai afectate de tranziția energetică, printre care și România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next