Companii responsabile față de mediu și oameni

Defrișările la nivel mondial au crescut cu 4% în 2022, comparativ cu 2021, în ciuda angajamentelor țărilor lumii de conservare a pădurilor

Peste 140 de țări cu 90% din pădurile globale s-au angajat la summitul ONU privind clima, din 2021, să stopeze defrișările și degradarea pădurilor până la sfârșitul deceniului.

Cu toate acestea, defrișările au crescut cu 4% la nivel mondial în 2022, comparativ cu 2021.

O analiză publicată recent de organizația WWF confirmă că în 2022 lumea și-a ratat cu 21% obiectivul de defrișare susținut de ONU. Pierderea globală a pădurilor în cursul anului a depășit 6,6 milioane de hectare, dintre care 4,1 milioane de hectare – o suprafață de dimensiunea Danemarcei – au fost păduri tropicale.

„Deși pădurile primesc mai multă atenție politică decât oricând, lipsa de responsabilitate face ca urmărirea impactului angajamentelor globale să fie o provocare”, se arată în noul raport Forests Pathway al WWF, citat de publicația edie.

Cauzele pierderii pădurilor menționate în raport includ practicile agricole, mineritul, urbanizarea și dezvoltarea infrastructurii. Agricultura este de departe principala cauză în zonele tropicale, ducând la pierderea a 2,2 milioane de hectare anual, conform calculelor WWF.

Raportul subliniază impactul la nivelul lanțurilor de aprovizionare al comunităților locale care de multe ori optează pentru cele mai ieftine și totodată cele mai distructive mecanisme de defrișare a terenurilor, în încercarea de a-și asigura mijloacele de trai. Mai mult, legislația și monitorizarea slabe pot face ca activitățile ilegale să rămână necontrolate.

Raportul face o serie de recomandări pentru combaterea defrișărilor și degradării pădurilor la scară largă, printre care eliminarea sau regândirea subvențiilor de stat care dăunează biodiversității. În tandem, națiunile ar trebui să mobilizeze în mod colectiv finanțări publice și private de cel puțin 200 de miliarde de dolari pe an pentru protejarea biodiversității. „Fiecare hectar de pădure pe care îl pierdem ne duce mai aproape de schimbările climatice scăpate de sub control și, în ciuda tuturor promisiunilor pe care liderii noștri le-au făcut de a schimba acest lucru, există o prăpastie uriașă între locul în care suntem și unde ar trebui să fim.” a declarat Directorul executiv al WWF-UK, Tanya Steele.

„Și mai rău, continuăm să finanțăm defrișarea prin produsele pe care le cumpărăm și prin activitățile pe care guvernele și întreprinderile le susțin prin subvențiile și investițiile pe care le fac. Avem nevoie de o acțiune accelerată în Marea Britanie și în întreaga lume din partea liderilor și a companiilor pentru a transforma viitorul pădurilor noastre și a readuce lumea noastră la viață.”

Share this article
Prev Post

Primarul orașului Milano vrea să interzică accesul mașinilor în centru

Next Post

Deputații europeni au votat pentru obiective mai stricte de reducere a emisiilor de CO2 pentru camioane și autobuze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next