Companii responsabile față de mediu și oameni

Lumea risipește peste 1 miliard de mese pe zi – raport ONU

Gospodăriile de pe toate continentele au risipit peste 1 miliard de mese pe zi în 2022, în timp ce 783 de milioane de persoane au fost afectate de foamete și o treime din omenire s-a confruntat cu insecuritatea alimentară. Risipa de alimente continuă să afecteze economia globală și să alimenteze schimbările climatice, pierderea naturii și poluarea. Acestea sunt principalele constatări ale unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) publicat în contextul Zilei Internaționale Zero Deșeuri.

Raportul UNEP Food Waste Index Report 2024, realizat în colaborare cu organizația WRAP, oferă cea mai exactă estimare globală privind risipa de alimente la nivel de retail și de consumator. Acesta oferă îndrumări cu privire la îmbunătățirea colectării datelor și oferă cele mai bune practici în evaluarea și reducerea risipei alimentare.

În 2022 au fost generate 1,05 miliarde de tone de deșeuri alimentare (inclusiv părțile necomestibile), ceea ce reprezintă 132 de kilograme pe cap de locuitor și aproape o cincime din totalul alimentelor disponibile pentru consumatori. Din totalul alimentelor risipite în 2022, 60% s-au produs la nivelul gospodăriilor, serviciile alimentare fiind responsabile pentru 28%, iar comerțul cu amănuntul pentru 12%.

Doar patru țări din G20 (Australia, Japonia, Regatul Unit, SUA) și Uniunea Europeană dispun de estimări privind risipa de alimente adecvate pentru urmărirea progreselor până în 2030, în vederea îndeplinirii Obiectivului de dezvoltare durabilă 12.3 de reducere la jumătate a risipei alimentare. Canada și Arabia Saudită au estimări adecvate pentru gospodării, iar estimarea Braziliei este așteptată la sfârșitul anului 2024. În acest context, raportul servește drept ghid practic pentru ca țările să măsoare și să raporteze în mod consecvent deșeurile alimentare.

Potrivit unor date recente, pierderile și risipa de alimente generează 8-10% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră (GES) la nivel mondial – de aproape 5 ori mai mult decât în sectorul aviației. Se estimează că pierderile și risipa de alimente au un impact asupra economiei mondiale de aproximativ 1 trilion de dolari.

Până în 2022, doar 21 de țări au inclus pierderea și/sau reducerea deșeurilor alimentare în planurile lor naționale privind clima (NDC). Procesul de revizuire a NDC-urilor pentru 2025 oferă o oportunitate cheie de a crește ambiția climatică prin integrarea pierderilor și deșeurilor alimentare.

„Având în vedere costurile uriașe pentru mediu, societate și economiile globale cauzate de risipa de alimente, avem nevoie de o mai mare acțiune coordonată pe toate continentele și în lanțurile de aprovizionare. Susținem UNEP în solicitarea adresată mai multor țări G20 de a măsura risipa de alimente și de a lucra în vederea atingerii SDG 12.3″, a declarat Harriet Lamb, CEO al WRAP. „Acest lucru este esențial pentru a ne asigura că alimentele hrănesc oamenii, nu gropile de gunoi (…)”

Sursa foto: Unsplash

Share this article
Prev Post

Bursele Raiffeisen de participare în programul de învățare experiențială Leaders Challenge pentru managerii din sectorul ONG

Next Post

Citi spune că 42% dintre clienții din domeniul energiei ai băncii nu au planuri de tranziție climatică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next