Vara anului 2024 a înregistrat o abatere termică de 3,5 grade Celsius, mult peste ţinta asumată la Paris, în 2015, de 1,5 grade, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, citat de Agerpres.
„Am bătut toate recordurile în ceea ce priveşte luna iunie, luna iulie şi luna august. Toate cele trei luni de vară au fost declarate oficial drept cele mai călduroase din istoria măsurătorilor ANM şi măsurăm de peste 120 de ani. În timp ce la Paris, în 2015, se discuta despre cât de mult rău va produce o abatere termică de 1,5 grade Celsius, pe care trebuie să o evităm cu orice preţ, din păcate vara anului 2024 prezintă deja o abatere termică de peste 3,5 grade Celsius, doar ca să înţelegem situaţia care ne aflăm”, a spus Fechet în cadrul evenimentului de inaugurare a instalaţiilor fotovoltaice dezvoltate de o companie din domeniu pentru retailerii Auchan şi Leroy Merlin.
Acesta a precizat că atunci când discutăm despre schimbări climatice, nu vorbim doar despre caniculă, ci şi despre fenomene meteo extreme, despre precipitaţii însemnate într-un interval foarte scurt timp, pe areale restrânse.
„Vorbim despre ceea ce s-a întâmplat nu de mult la Constanţa, motiv pentru care apreciez cu atât mai mult astfel de iniţiativă (parteneriatul Helexia cu Auchan şi Leroy Merlin, n.r.). Din Fondul pentru Mediu încercăm să fim la fel de ambiţioşi şi anul acesta am alocat un buget-record de două miliarde de lei cu care vom finanţa sisteme fotovoltaice pentru persoanele fizice. Am spus, nu demult, că-mi doresc să ne oprim atunci când pe fiecare acoperiş din România va exista câte un panou fotovoltaic. Nu ştiu dacă e foarte aproape acel moment în care toţi românii vor beneficia de astfel de investiţii, însă cu siguranţă, uitându-mă la ceea ce se întâmplă în sectorul privat şi la ceea ce se întâmplă cu proprietarii de hale, de construcţii cu acoperiş foarte mult, vă spun că sunt foarte optimist”, a subliniat ministrul Mediului.
Acesta a adăugat că speră ca şi magazinele de bricolaj să intre în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), iar astfel românii să poată cumpăra în schimbul voucherelor primite produse pentru casă, nu doar alimente.
„În calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, consider sectorul de retail ca un partener veritabil. Împreună cu comercianţii am reuşit, deja, să dovedim că putem face România mai curată şi mă refer aici, bineînţeles, la parteneriatul public-privat pe care îl avem, în urma căruia a luat naştere Sistemul de Garanţie-Returnare. Mai nou, constat că reuşim împreună să contribuim şi la un aer mai curat, pentru că fiecare kilowatt/oră produs dintr-o sursă regenerabilă, fie că discutăm despre sisteme fotovoltaice sau despre alte tipuri de astfel de sisteme prietenoase cu mediul, înseamnă mai puţini combustibili fosili folosiţi în centralele electrice (…). Sper ca, în curând, să putem merge şi la magazinele de bricolaj cu o sacoşă de PET-uri şi poate în schimbul acelor vouchere să nu cumpărăm alimente, aşa cum se întâmplă într-un magazin convenţional, ci să cumpărăm o chiuvetă sau un alt astfel de bun pe care aceste magazine îl vând. Vă promit că voi veni personal la inaugurarea primului RVM într-un magazin de bricolaj”, a subliniat ministrul.
Sursa foto: pagina Fb Mircea Fechet