Companii responsabile față de mediu și oameni

10 oraşe din România, selectate de platforma M100 pentru a deveni neutre climatic până în 2035

Oraşele Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Iaşi, Oradea, Reşiţa şi Timişoara au fost selectate pentru a deveni neutre climatic până în 2035 și vor beneficia de sprijin şi finanţare care să le ajute în tranziţia verde, a anunţat platforma naţională M100.

Cele 10 oraşe, care se alătură astfel astfel altor 3 din România pornite deja în cursa spre neutralitate climatică, Cluj Napoca, Bucureşti sector 2 şi Suceava, au fost selectate de către un juriu internaţional format din specialişti în urbanism şi dezvoltare urbană, în cadrul unei competiţii desfăşurate în perioada iunie-septembrie 2024.

În perioada următoare, cele 10 oraşe vor dezvolta cu ajutorul consultanţilor din echipa M100 Climate City Contracts, un model de plan de acţiune dezvoltat la nivel european care să le ajute să identifice soluţiile individuale pe care trebuie să le implementeze pentru a deveni neutre climatic.

Ulterior, prin intermediul M100, oraşele vor putea aplica pentru finanţări pentru a implementa acţiunile din planurile dezvoltate în domenii precum: energie verde, sustenabilitate şi mobilitate smart, economie circulară, guvernanţă verde etc.

„Interesul arătat de oraşele româneşti care au vrut să fie parte din Misiunea Oglindă M100 şi calitatea aplicaţiilor cu care s-au înscris în competiţie ne demonstrează că ideea pe care UEFISCDI a avut-o în 2022, atunci când a solicitat Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării acordul pentru a înfiinţa M100, a fost corectă. De la început, M100 a fost despre a asigura intervenţii integrate care să asigure oraşelor cunoaşterea şi resursele financiare necesare tranziţiilor către neutralitate climatică. Felicit cele 10 oraşe selectate în Misiunea M100 şi abia aştept să ne apucăm de lucru. Sunt convins că experienţa acumulată de acestea în tranziţia către neutralitatea climatică, cât şi soluţiile inovative dezvoltate, vor face ca România să fie un actor performant şi recunoscut internaţional, un actor de la care oraşele şi ţările vor vrea să înveţe. Mesajul M100 este şi acela că “niciun oraş nu este lăsat în urmă”. Vom încuraja şi susţine şi alte administraţii locale care sunt determinate să acţioneze pentru a face comunităţile lor mai sustenabile – climatic neutre şi inteligente. Oraşele româneşti au nevoie de M100 şi sunt convins că sunt pregătite să acţioneze”, a precizat Adrian Curaj, director general al UEFISCDI, instituţie ce asigură secretariatul general al M100.

Forumul pentru Neutralitate Climatică M100, care se desfăşoară în zilele de 29 şi 30 octombrie, la Bucureşti, la Mina Museum, este o iniţiativă unică în România care reuneşte pentru prima dată primari ai oraşelor selectate, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi ai Guvernului, miniştri, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiţii, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Net Zero Cities, Dark Matter Lab, alături de reprezentanţi ai sectorului neguvernamental, academic şi privat, precum şi experţi independenţi sub o temă comună: susţinerea oraşelor româneşti în tranziţia către neutralitate climatică.

În acest context, Forumul pentru Neutralitate Climatică M100 oferă, timp de două zile ( 29-30 octombrie), o platformă de dialog pentru identificarea de soluţii şi oportunităţi de finanţare, deschide dezbateri şi prezintă exemple de bune practici prin studii de caz din oraşele româneşti dar şi cele partenere din Norvegia şi Islanda: Stavanger, Trondheim şi Reykjavik.

Forumul pentru Neutralitate Climatică M100 este organizat sub egida Hub-ului Naţional M100, coordonat la nivel interministerial, şi face parte din proiectul “Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building,” finanţat prin Granturile SEE şi Norvegiene în cadrul Fondului pentru Relaţii Bilaterale, şi implementat sub egida HUB-ului M100, prin UEFISCDI în calitate de operator de programe în parteneriat cu Urbanize Hub – Asociaţia Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology(NTNU), Nordic Edge şi RANNIS – Icelandic Center of Research.

Misiunea M100 este o misiune-oglindă a celei europene şi îşi propune să replice la nivel naţional politicile europene şi să ajute şi alte oraşe româneşti să atingă ţintele de reducere a emisiilor de carbon asumate la nivel naţional prin Pactul Verde European.

Sursa foto: pagina de Fb M100 Hub

Share this article
Prev Post

România adoptă oficial Ziua de Curățenie Națională

Next Post

Cea mai mare imprimantă 3D din România va printa o structură de casă la nZEB Expo 2024. Tema centrală a evenimentului este reabilitarea energetică a construcțiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next