Companii responsabile față de mediu și oameni

Zentiva România își reduce cu 11% consumul de energie în procesul de producție

Energie regenerabilă Zentiva ECSR
Energie regenerabilă Zentiva ECSR

Grupul Zentiva în România a implementat un proiect de eficiență energetică pentru climatizarea necesară în procesul de fabricație. Investiția a fost realizată la unitatea de producție Zentiva, prima sa fabrică din România.

Investiția a implicat instalarea unei noi capacități performante de producere de apă răcită în regim centralizat pentru sistemele de ventilație. Instalația nouă se adaugă la stația existentă mărind astfel capacitatea de răcire. Conectarea acestora în buclă asigură necesarul a peste 70% din capacitatea din site.

Cum funcționează noul sistem adoptat de Zentiva?

Noua configurație permite ca răcirea spațiilor de producție la o temperatură de sub 25oC – temperatura impusă de procesul de fabricație – să fie realizată cu o economie de 11% în consumul de energie electrică. Tehnologia, cu echipamente de ultimă generație, folosește chillere pentru a aduce apa la 5oC, care este apoi folosită la răcirea spațiilor prin intermediul centralelor de tratare a aerului. Cinci departamente sunt deservite de sistemul implementat, de la producția de medicamente la depozitul de produs finit.

„Această nouă investiție în echipamente de eficiență energetică servește în egală măsură angajamentelor de sustenabilitate asumate de Grupul Zentiva, cât și soluțiilor care se impun în contextul costurilor ridicate din energie. Inițiativele și proiectele energetice ale Zentiva pe plan local sunt gestionate de către o echipă dedicată, care urmărește să implementeze soluții prin care angajamentele Zentiva să fie onorate în ceea ce privește reducerea impactului asupra mediului. Le mulțumesc colegilor pentru toate proiectele finalizate până acum și pentru cele în derulare.” a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Moldova.

„Implementarea acestui proiect ne-a ajutat să îndeplinim simultan mai multe cerințe si anume înlocuirea chillerelor uzate răcite cu aer, optimizarea consumului de apă răcită, creșterea flexibilității în utilizare și a eficienței energetice la nivel de site. Totodată, timpul de întrerupere a activității necesare instalării a fost extrem de scurt, fapt ce a prezentat un mare avantaj comparativ cu alte soluții alternative. Vom continua să implementăm astfel de proiecte pentru a reduce impactul creșterii prețurilor la energie și gaz natural, sprijinind în aceeași măsură îndeplinirea țintelor de sustenabilitate asumate.”, a declarat Dan Bandrabulă, Manager Energetic și Facilități Tehnice Zentiva România.

În 2022, Zentiva a finalizat mai multe proiecte de eficiență energetică ce au adus economii remarcabile de energie electrică și gaz natural. În același an, Zentiva a devenit și prosumator prin implementarea proiectului producție a energiei electrice prin panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 200 kW. Sistemul asigură 10% din consumul de energie al fabricii de medicamente generice Labormed. De asemenea, contribuie la reducerea cu 50 de tone a emisiilor de CO2  la această unitate de producție.

Sustenabilitatea este o parte integrată și fundamentală a strategiei de afaceri a Zentiva. Compania și-a luat angajamentul de a atinge neutralitatea emisiilor din Scop 1 și Scop 2 până în 2030. Zentiva implementează o strategie solidă pentru a-și reduce amprenta de carbon în fiecare an. Toate unitățile de producție din Europa sunt alimentate cu energie regenerabilă. În plus, Grupul Zentiva investește în programe de eficiență energetică, a consumului de apă și de gestionare mai eficientă a deșeurilor.

Share this article
Prev Post

OMV Petrom și Asociația Pădurea Copiilor plantează o livadă terapeutică pentru HOSPICE Casa Speranței

Next Post

Global ESG Monitor: Dezvăluirea riscurilor financiare și de business va fi un șoc pentru companiile private care trebuie să se conformeze raportării de sustenabilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next