Companii responsabile față de mediu și oameni

Aproape 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării pe teritoriul României (Studiu)

Aceasta este concluzia primului studiu privind cantitatea de plastic transportată de Dunăre în țara noastră, realizat între 2022 și 2023 de organizațiile Mai Mult Verde și Global Water Partnership România în cadrul programului Cu Apele Curate, susținut de Lidl România.

Studiul are la bază datele colectate pe trei secțiuni de pe traseul românesc al Dunării: Moldova Veche (km 23 după intrarea pe teritoriul României), Gruia (în aval de Porțile de Fier II) și Isaccea (după ultimul afluent – râul Prut, înainte de Delta Dunării).

Rezultatele studiului arată că sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48 tone de macroplastic și 48,5 tone de microplastic (particule din plastic mai mici de 5 mm.).

Cele mai mari cantități de plastic transportate de fluviu au fost înregistrate la intrarea în țară, în apropierea localității Moldova Veche: între 93 și 100 tone/an material plastic total, dintre care 46-51 tone/an microplastic și 47-49 tone/an macroplastic.

După Porțile de Fier I și II, valorile înregistrate scad simțitor și se păstrează constante până la vărsarea în Delta Dunării, ceea ce indică că cele două bazine servesc ca un rezervor de acumulare și decantare cel puțin temporară pentru plastic.

Cele mai mari concentrații de microplastic au fost găsite la suprafața apei (până la 60 cm adâncime), dar și la adâncime mai mare, până spre fundul apei, concluzia fiind că microplasticele sunt transportate cel mai probabil fixate pe aluviuni minerale, floră și faună, ceea ce are un impact major asupra biosferei acvatice.

Derularea studiului din România a fost asigurată de GWP România în colaborare cu trei instituții românești – Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați , INHGA și cu consultanță din partea Universității BOKU Viena (privind procesarea matematică a datelor experimentale) și ROMEXIM București (pentru alegerea locurilor relevante pentru prelevarea probelor de aluviuni).

Programul Cu Apele Curate este o inițiativă Mai Mult Verde susținută de Lidl România, în acord cu strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte.

Această strategie cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Demersul „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.

Informații suplimentare

Share this article
Prev Post

30 de milioane de euro prin PNRR pentru înființarea de păduri urbane. Start apel de proiecte

Next Post

Peste 4,3 tone de deșeuri au fost colectate anul acesta în programul România Limpede, inițiat de Lidl România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next