Dacă în 2023 evenimentul marcant din domeniul managementului deșeurilor a fost lansarea Sistemului de Garanție Returnare (SGR), anul acesta vor apărea primele centre cu aport voluntar (CAV) finanțate prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
În acest context, ECOTIC a desfășurat, în perioada mai – decembrie 2023, proiectul STEPS FOR URBAN MINING având scopul de a facilita transferul de know-how norvegian în managementul deșeurilor municipale și în operarea noilor centre de colectare de tip CAV. Vezi aici cum ar putea arăta CAV-urile în România.
Ce vor putea aduce cetățenii la centre?
Centrele sunt dedicate colectării separate a deșeurilor reciclabile și biodeșeuri, care nu pot fi colectate în pubele individuale sau în sistem door-to-door. De asemenea, centrele vor constitui o soluție și pentru colectarea deșeurilor voluminoase, a celor de echipamente electrice și electronice, bateriilor uzate, deșeurilor periculoase și a deșeurilor din construcții și demolări.
Unde vor fi aceste CAV-uri?
Vor fi 13 centre de mari dimensiuni gestionate de autoritățile locale din Brașov, Ploiești, Buzău, Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanța, Tg. Mureș, Galați, precum și de către ADI Dolj și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București.
Lista celorlalte centre cu aport voluntar de mici dimensiuni este disponibilă aici.
Care este contribuția proiectului STEPS FOR URBAN MINING?
- Webinar pe tema Managementului deșeurilor municipale în Norvegia
InErgeo este partenerul din partea Norvegiei care a asigurat transferul de bune practici pe parcursul acestui proiect. Prima acțiune a acestui proiectul a fost un webinar susținut în luna iunie pentru a introduce beneficiarii proiectului în tematica acestui transfer de experiență.
În perioada august – septembrie 2023, 31 de persoane reprezentând 19 entități private implicate în managementul deșeurilor la nivel local, în România, au vizitat câteva centre municipale de colectare din Norvegia. Cu această ocazie ei au interacționat cu cei care administrează astfel de centre și au observat îndeaproape fluxurile de deșeuri municipale.
Vineri, 3 noiembrie 2023, în prezența Domnului Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, ECOTIC a lansat Ghidul cu recomandări pentru operarea CAV-urilor, disponibil online aici. Recomandările din ghid conțin toate aspectele ce țin de operarea unui centru de colectare: personal, acces, semnalizare, comunicare cu cetățenii, zone necesare în centru și alte elemente de interes.
Cel mai bun mod de a ilustra bunele practici norvegiene este prin imagini video pe care ECOTIC le-a surprins pe parcursul vizitelor de lucru organizate în cadrul proiectului. În cele 7 minute ale materialului video sunt exemplificate cele mai importante aspecte ale operării unui centru cu aport voluntar.
ECOTIC, prin proiectului STEPS FOR URBAN MINING, pune la dispoziția beneficiarilor care se vor ocupa de gestionarea viitoarelor CAV-uri:
2024 este anul în care infrastructura de colectare din România va cunoaște o evoluție prin noile soluții de debarasare care vor fi la dispoziția cetățenilor. Cum vor arăta aceste centre? Structura este asemănătoare cu a celor din Norvegia, aici este disponibil materialul video dedicat.