Companii responsabile față de mediu și oameni

Orașele din România cu cel mai curat aer (Analiză CITY INDEX)

CITY INDEX Calitate Aer ECSR
CITY INDEX Calitate Aer ECSR

Analiza de performanță urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, denumită CITY INDEX și realizată de Institutul pentru Orașe Vizionare, evidențiază care sunt orașele cu cel mai curat aer. Calitatea aerului reprezintă unul dintre cei 51 de indicatori de performanță evaluați de CITY INDEX, incluzându-se în componenta CALITATE a locului.

Conform Indexului de Calitate a Aerului, Reșița, Galați și Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) sunt municipiile reședință de județ cu cel mai curat aer. Radiografia primelor zece orașe mai include Brăila, Târgu Jiu, Focșani, Slobozia, Satu Mare, Tulcea și Zalău.

Indexul de Calitate a Aerului a consolidat datele monitorizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNCMA) a Ministerului Mediului pentru patru parametri: NO2 (Dioxid de Azot), NOx (Oxizi de Azot), PM10 (Particule în suspensie cu diametrul de 10 micrometri sau mai puțin) și PM2.5 (Particule în suspensie cu diametrul de 2.5 micrometri sau mai puțin).

Principalele criterii pentru selectarea poluanților incluși în index au fost impactul lor semnificativ asupra sănătății umane și disponibilitatea unui număr suficient de date valide pentru cea mai mare parte a orașelor monitorizate.

S-au luat în calcul valorile anuale ale celor patru parametri, publicate pe platforma calitateaer.ro, pentru stațiile situate în cele 41 orașe reședință de județ, pe perioada 2021-2023. Au fost incluse stațiile cu emisii de fond urban, de trafic și industriale de pe teritoriul municipiilor, cu date anuale valide.

Conform datelor și clasificărilor Ministerului Mediului, unele municipii, cu precădere orașe mari, sunt încadrate într-un regim de gestionare 1 a calității aerului, ceea ce înseamnă că există depășiri ale valorilor-limită stabilite de lege, la cel puțin un parametru din cei analizați.

Indexul de Calitate a Aerului a grupat într-o categorie specială orașele încadrate în acest regim, cu o calitate a aerului mai slabă. Aici se situează Deva, Suceava, Pitești, Brașov, Târgu Mureș, Constanța, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, București, Ploiești și Iași. Regimul de gestionare 1 a calității aerului impune ca orașele să elaboreze și să implementeze un plan de calitate a aerului, pentru a atinge valorile limită / valorile-țintă.

Cum pot orașele să își îmbunătățească calitatea aerului?

 Soluțiile includ investiții semnificative în transport public ecologic, dezvoltarea infrastructurii pentru bicicliști și pietoni, crearea de zone cu emisii reduse și extinderea spațiilor verzi urbane. Plantarea de copaci și promovarea grădinăritului urban sunt de asemenea cruciale. În plus, perdelele de vegetație din jurul orașelor pot acționa ca bariere naturale, filtrând poluanții și protejând comunitățile de efectele lor nocive. Este important ca locuitorii să fie informați despre calitatea aerului, deoarece pot contribui prin reducerea utilizării autoturismelor și adoptarea transportului ecologic.

Ce este CITY INDEX 2024?

Indexul de Calitate a Aerului face parte din componenta de Calitate a locului din CITY INDEX 2024, un nou standard de evaluare a performanței urbane în România, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV). Acest barometru cuprinzător analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, sub trei aspecte principale: CALITATEA LOCULUI, PROSPERITATE și VIBRAȚIE, utilizând un set de 51 de indicatori specializați. CITY INDEX este construit ca un instrument de lucru pentru administrațiile publice și sectorul privat, oferind rapoarte detaliate care pot sprijini luarea unor decizii informate și strategice în planificarea urbană, dar și ca o sursă de informații despre orașe pentru rezidenți și potențiali rezidenți.

CITY INDEX analizează și consolidează date din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ. Pentru a asigura o comparație echitabilă între orașe de dimensiuni diferite, scorurile fiecărui indicator au fost standardizate în funcție de mărimea orașului și a populației, conform Recensământului Populației și Locuințelor 2021. Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse, cum sunt Institutul Național de Statistică și ministere, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor obținute de pe platforme precum TripAdvisor și Google Places.

Echipa de lucru a CITY INDEX-ului a fost compusă din experți recunoscuți la nivel local și internațional în domeniul dezvoltării urbane, antreprenoriatului, marketingului, brandingului de locație, administrației publice locale, ONG-uri, turismului, demografiei și planificării strategice. Acești specialiști au contribuit activ la definirea indicatorilor relevanți pentru analiza performanței orașelor, asigurând o metodologie robustă și adaptată contextului specific fiecărui municipiu.

Puteți accesa Raportul CITY INDEX cu rezultate-cheie pe cele trei componente pe linkul: https://www.iov.ro/cityindex/

Share this article
Prev Post

Evryo: Peste 700 concurenți înscriși și 100 de voluntari au ascultat Vocea Naturii în acest an la Maratonul Olteniei

Next Post

Auchan donează 100.000 lei din vânzările de rechizite eco-friendly pentru susținerea programului „Eroi din viitor”, dezvoltat de EduAct

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next