Companii responsabile față de mediu și oameni

Previziuni optimiste AIE: emisiile globale de CO2 generate de combustibilii fosili vor crește cu mai puțin de 1% în acest an

În sfârșit, o veste bună în lupta împotriva gazelor cu efect de seră, relatează CNN, citând un raport publicat săptămâna aceasta de Agenția Internațională pentru Energie (AIE): emisiile de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili vor crește cu mai puțin de 1% în acest an, în ciuda îngrijorărilor cu privire la o reîntoarcere la cărbune, petrol și gaze pe fondul crizei energetice globale amplificate de războiul Rusiei din Ucraina.

Această creștere surprinzător de mică, generată în mare parte din sectorul aviației, s-ar datora creșterii numărului de vehicule electrice și adoptării soluțiilor de energie regenerabilă.

Raportul AIE arată că emisiile de CO2 ar urma să crească cu 300 de milioane de tone în 2022, ajungând la 33,8 miliarde de tone. Aceasta este o creștere mult mai mică decât saltul de aproape 2 miliarde de tone din 2021, când lumea și-a revenit după pandemia Covid-19.

„Criza energetică globală declanșată de invazia Rusiei în Ucraina a determinat multe țări să se grăbească să folosească alte surse de energie pentru a înlocui livrările de gaze naturale pe care Rusia le-a reținut de pe piață. Vestea încurajatoare este că energia solară și cea eoliană acoperă o mare parte din acest gol, iar creșterea în cazul cărbunelui pare a fi relativ mică și temporară”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol. „Acest lucru înseamnă că emisiile de CO2 cresc mult mai puțin în acest an decât se temeau unii – și că acțiunile politice ale guvernelor determină schimbări structurale reale în economia energetică. Aceste schimbări vor fi accelerate datorită planurilor politice majore de energie curată care au avansat în întreaga lume în ultimele luni.”

AIE a precizat că, fără implementarea majoră a surselor regenerabile și a vehiculelor electrice la nivel global, creșterea emisiilor ar fi fost mult mai mare, putând ajunge până la 1 miliard de tone.

Cererea de cărbune a crescut pe măsură ce războiul din Rusia în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la gazele naturale, iar emisiile de CO2 provenite din generarea de energie pe bază de cărbune, determinate în mare parte de Asia, sunt prognozate să crească cu peste 200 de milioane de tone, adică 2%, în acest an.

Însă creșterea emisiilor provenite din cărbune a fost „relativ mică” și este “compensată în mod considerabil de expansiunea surselor regenerabile de energie”, potrivit raportului.

Lumea a atins o creștere record în acest an în ceea ce privește energia solară și eoliană, generând peste 700 de terawați-oră de energie. Această cantitate este suficientă pentru a alimenta aprox. 67 de milioane de case americane timp de un an.

Și, în ciuda secetei semnificative care afectează zone vaste din emisfera nordică, imaginea de ansamblu în ceea ce privește energia hidroelectrică este încă pozitivă – producția globală de energie hidroelectrică a crescut în acest an și se preconizează că va contribui cu mai mult de o cincime din creșterea energiei regenerabile.

AIE estimează că emisiile UE vor scădea în acest an, chiar dacă utilizarea cărbunelui în cadrul blocului a crescut. Mai multe țări din UE folosesc mai mult cărbune ca răspuns la creșterea prețurilor la gaze și în condițiile în care Rusia taie din livrările către unele state membre.

Previziunile AIE creează un context mai optimist înainte de începerea negocierilor COP27 privind clima, dar oamenii de știință avertizează că emisiile ar trebui să scadă rapid pentru a menține obiectivul Acordului de la Paris, de 1,5 grade Celsius.

Foto: Pexels

Share this article
Prev Post

PE cere țărilor să-și stabilească obiective climatice mai ambițioase pentru 2030. Deputații avertizează că multe dintre angajamentele pe termen lung de a reduce la zero nivelul net al emisiilor sunt ambigue și netransparente

Next Post

AFM lansează un program de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor electrice. Bugetul total al programului este de 500 mil. lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next