Companii responsabile față de mediu și oameni

PE cere țărilor să-și stabilească obiective climatice mai ambițioase pentru 2030. Deputații avertizează că multe dintre angajamentele pe termen lung de a reduce la zero nivelul net al emisiilor sunt ambigue și netransparente

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție în care își prezintă solicitările pentru a 27-a conferință a părților (COP27) organizată de ONU pe tema schimbărilor climatice, care va avea loc în Egipt în perioada 6-18 noiembrie.

Potrivit eurodeputaților, criza climatică și criza biodiversității sunt printre cele mai importante provocări cu care se confruntă umanitatea și cere G20 și UE UE să dea un exemplu prin introducerea unui obiectiv mai ambițios de reducere a emisiilor pentru 2030.

Deputații sunt îngrijorați de constatările Raportului privind diferențele de emisii al UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu). Potrivit acestuia, chiar dacă se vor aplica cele mai ambițioase obiective climatice naționale pentru 2030, temperaturile de pe planetă vor crește în medie cu 2,7 °C, cifră care depășește îngrijorător obiectivele Acordului de la Paris. Acestea prevăd limitarea încălzirii globale la o cifră mult sub 2 °C, preferabil la 1,5 °C.

Potrivit rezoluției, din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a consecințelor sale, este cu atât mai urgent să transformăm sistemul energetic mondial. Deputații avertizează că trebuie luate măsuri urgente acum, în perspectiva anului 2030, în condițiile în care multe dintre angajamentele pe termen lung de a reduce la zero nivelul net al emisiilor sunt ambigue și netransparente.

Eurodeputații subliniază că UE își va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu mai mult de 55% dacă va adopta pozițiile Parlamentului privind pachetul „Pregătiți pentru 55 în 2030” și planul RePowerEU. Ei fac astfel apel la Uniune și la toate țările din G20 să își asume poziția de lider și să se angajeze, înainte de COP27, să atingă obiective mai ambițioase de reducere a emisiilor. De asemenea, țările din întreaga lume ar trebui să își actualizeze contribuțiile stabilite la nivel național (CSN) în concordanță cu aceste obiective.

Context

delegație a Parlamentului va participa la COP27 în perioada 14-18 noiembrie.

Parlamentul este colegiuitor pentru legislația Uniunii în domeniul energiei și al climei în contextul punerii în aplicare a Acordului de la Paris. Înainte ca Uniunea Europeană să poată încheia acorduri internaționale, Parlamentul trebuie să își dea aprobarea.

Parlamentul a solicitat insistent o legislație mai ambițioasă a Uniunii în domeniul climei și al biodiversității, iar, pe 28 noiembrie 2019, a declarat o situație de urgență privind clima. În iunie 2021, Parlamentul a adoptat Legea europeană a climei. Aceasta transformă angajamentul politic al Pactului verde european față de neutralitatea climatică a Uniunii Europene până în 2050 într-o obligație a Uniunii și a țărilor sale membre.

Parlamentul negociază în prezent cu țările Uniunii pachetul „Pregătiți pentru 55 în 2030”, pentru a permite Uniunii să își atingă noul obiectiv, mai ambițios, pentru 2030.

Share this article
Prev Post

38% din deșeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în 2020 la nivelul UE (Eurostat)

Next Post

Previziuni optimiste AIE: emisiile globale de CO2 generate de combustibilii fosili vor crește cu mai puțin de 1% în acest an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next