Companii responsabile față de mediu și oameni

Așa-zisele folii biodegradabile contaminează terenurile agricole, arată cercetările

Un studiu realizat de Wageningen University Research (WUR), comandat de organizația olandeză Plastic Soup, arată că terenurile agricole din Olanda și Spania sunt grav contaminate cu microplastice.

O constatare surprinzătoare și îngrijorătoare este aceea că foliile agricole „biodegradabile” par a fi o sursă majoră a acestei poluări. Aceste folii se dovedesc a nu fi nici pe departe atât de biodegradabile pe cât se credea anterior, ceea ce duce la o concentrație ridicată de microplastice în sol.

Cercetătorii au descoperit aproximativ 3.000 de microplastice pe gram de sediment în eșantioane din zona câmpurilor agricole.

Mai mult de jumătate din microplasticele din apropierea câmpurilor proveneau de la așa-numitele folii de mulci „biodegradabile”.

Au fost identificate 48 de tipuri diferite de microplastice, 61% dintre acestea fiind de origine fosilă și 39% de origine bioplastică.

Fermierii folosesc din ce în ce mai mult folii de plastic, cunoscute și sub denumirea de folii de mulci, datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă, cum ar fi o mai bună retenție a apei și prevenirea eroziunii solului și a buruienilor. Cu toate acestea, eliminarea după recoltare a acestor folii și a plasticului rămas pe teren reprezintă o problemă din ce în ce mai mare. Peliculele din plastic biodegradabile sunt promovate ca soluție. Dar, după cum arată studiul WUR, realitatea este diferită.

„Concentrațiile de microplastice în solurile agricole și în șanțurile din jurul acestora sunt ridicate. Acest lucru este îngrijorător și arată că sunt necesare mai multe cercetări și măsuri suplimentare.” a declarat Dr. Esperanza Huerta Lwanga, cercetător la WUR.

Având în vedere că revizuirea regulamentului UE privind îngrășămintele va avea loc în iulie 2024, este esențial să se țină cont de concluziile acestei cercetări.

Accesează raportul Plastic Soup

Share this article
Prev Post

DS Smith: 44% din ambalajele de hârtie vor ajunge la groapa de gunoi până în 2030 (Studiu)

Next Post

Creștere de 37% a importurilor UE de pământuri rare în 2022 – esențiale în dezvoltarea de tehnologii verzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next