Companii responsabile față de mediu și oameni

Microplastice în uleiul de măsline și alte uleiuri vegetale (studiu)

Un studiu realizat și publicat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea din Bologna și FISABIO-Public Health a constatat prezența pe scară largă a microplasticelor în uleiurile vegetale uzuale, precum uleiul de măsline extravirgin, uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui și uleiurile din semințe mixte din Italia și Spania.   

Studiul, citat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, a analizat mostre de diferite uleiuri comestibile ambalate atât în ​​sticle de plastic, cât și de sticlă. Rezultatele au fost îngrijorătoare: microplasticele au fost detectate în fiecare probă, indiferent de tipul de ambalaj utilizat.   

Microplasticele, definite ca particule de plastic mai mici de 5 milimetri, au devenit un contaminant de mediu din ce în ce mai răspândit. Aceste fragmente minuscule de plastic pot fi ingerate și se pot acumula în organism, cu efecte necunoscute pe termen lung.   

Analiza a relevat că majoritatea microplasticelor erau fragmente mai mici de 100 de microni, compuse din polietilenă (50,3%) și polipropilenă (28,7%) – două materiale plastice utilizate în mod obișnuit în materialele de ambalare.

Cercetătorii subliniază necesitatea urgentă a unor cercetări ulterioare pentru a identifica sursele specifice de contaminare cu microplastice în aprovizionarea cu alimente, precum și dezvoltarea de strategii pentru rezolvarea acestei probleme.

Sursa foto: Unsplash

Share this article
Prev Post

SGR: Ambalajele din plastic fără dop sau capac pot fi returnate şi după 3 iulie

Next Post

British Medical Journal: Alimentele ultraprocesate sunt legate de un risc crescut de mortalitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next