Companii responsabile față de mediu și oameni

SGR: Ambalajele din plastic fără dop sau capac pot fi returnate şi după 3 iulie

Consumatorii vor putea returna ambalaje de plastic fără dop sau capac ataşat de recipient şi după data de 3 iulie, a transmis, vineri, RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), citat de Agerpres.

„Directiva UE privind plasticul de unică folosinţă, transpusă în legislaţia din România prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piaţă doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerinţa de a avea dopurile şi capacele ataşate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR. Din punct de vedere tehnic, aparatele RVM pentru colectare automată sunt setate pentru a recunoaşte şi a accepta recipiente cu sau fără dop. În ceea ce priveşte colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân aceleaşi. RetuRO le reaminteşte consumatorilor că recipientele returnate nu trebuie să fie deformate, să aibă codul de bare şi simbolul ‘Ambalaj cu Garanţie’ vizibile pe ambalaj şi să fie golite de conţinut”, se arată în comunicatul RetuRO.

Ambalajele colectate de la consumatori, fie prin RVM-uri, fie prin colectare manuală, sunt potrivit RetuRo, trimise în centrele de numărare şi sortare, unde trec printr-o serie de sisteme de scanare pentru a recunoaşte apartenenţa recipientului la SGR. Ulterior, acestea sunt direcţionate către fabricile de reciclare, unde sunt transformate în materii prime secundare, utilizate pentru a produce noi ambalaje.

RetuRO a anunțat la finalul lunii mai a.c. că românii au returnat peste 500 de milioane de ambalaje în doar șase luni.

Share this article
Prev Post

16 ONG-uri vor fi selectate pentru a primi donații direct în aplicația Home’Bank a ING Bank România

Next Post

Microplastice în uleiul de măsline și alte uleiuri vegetale (studiu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next