Companii responsabile față de mediu și oameni

Creștere de 37% a importurilor UE de pământuri rare în 2022 – esențiale în dezvoltarea de tehnologii verzi

În 2022, UE a înregistrat o creștere semnificativă a importurilor de pământuri rare (REE+). Un total de 18 mii de tone au fost importate, o creștere de 9% față de 2021, iar 7 mii de tone exportate, o scădere de 8% față de anul precedent, informează Eurostat.

Pământurile rare sunt un grup de 17 metale speciale cu un risc ridicat de aprovizionare și o importanță economică semnificativă, utilizate în diverse aplicații de înaltă tehnologie.

Valoarea importurilor a crescut la 146 de milioane euro, marcând o creștere de 37 % față de 2021, în timp ce exporturile au atins 142 de milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere de 2% față de anul precedent. 

Prețul mediu la import a fost de 7,9 euro pe kilogram, marcând o creștere de 26% față de 2021, în timp ce prețul la export a fost de 20,7 euro pentru fiecare kilogram de pământuri rare, o creștere de 11%. 

China – cel mai mare partener pentru importurile de pământuri rare

China a fost cel mai mare partener pentru importurile de pământuri rare, reprezentând 40 % din greutatea totală a importurilor, adică 7,4 mii de tone. Aceasta a fost urmată de Malaysia, care a contribuit cu 31 % din importuri, adică 5,6 mii de tone, și de Rusia, cu 25 % din importuri, sau 4,5 mii de tone.

REE+ este un set de 17 elemente chimice din tabelul periodic, utilizate în asamblarea de telefoane mobile și calculatoare, în tehnologii medicale avansate, pentru RMN-uri și bisturiuri laser și chiar în compoziția unor medicamente împotriva cancerului.

Pământurile rare sunt, de asemenea, utilizate în comunicațiile prin satelit, sistemele de ghidare și structurile de aeronave.

Acestea sunt esențiale într-o serie de tehnologii verzi, în special cele care sprijină obiectivele zero net emisii de carbon, cum ar fi turbinele eoliene și vehiculele electrice.

Share this article
Prev Post

Așa-zisele folii biodegradabile contaminează terenurile agricole, arată cercetările

Next Post

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Suntem parte din fibra economică și socială a României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next