Companii responsabile față de mediu și oameni

Prim-ministrul Macedoniei de Nord: Europa se va confrunta cu o criză energetică în timpul iernii din cauza Ucrainei

Iarna va fi dificilă pentru sectorul energetic, deoarece prețurile la bursele de energie electrică cresc din cauza evenimentelor din Ucraina, a declarat prim-ministrul Macedoniei de Nord, Hristijan Mickoski, citat de Balkna Green Energy News.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), aproximativ jumătate din capacitatea de producție de energie a Ucrainei este inertă, astfel încât țara s-a transformat dintr-un exportator net de energie electrică într-un importator.

Avertismentul prim-ministrului reflectă solicitările și apelurile anterioare ale țărilor din Balcani – Grecia, Bulgaria, România și Macedonia de Nord, referitoare la o creștere importantă a prețurilor la energie electrică. Acestea au susținut că o criză regională a energiei electrice a cuprins deja Europa de Sud-Est.

Cele patru țări au subliniat, de asemenea, disparitatea uriașă a prețurilor la energia electrică pe bursele de energie din regiune față de restul continentului. Iarna ar putea exacerba situația.

Agenția de presă de stat MIA l-a citat pe Hristijan Mickoski spunând că anticipează o iarnă destul de dificilă, nu din cauza temperaturilor, ci din cauza situației din Ucraina. Sistemul său energetic a fost distrus, astfel încât țara importă electricitate din Europa, a precizat el.

Aceasta ar putea crește prețurile la bursele europene de energie și ar putea reduce cantitățile disponibile, astfel încât Macedonia de Nord trebuie să fie pregătită, a spus Mickoski.

Prețurile ridicate ale energiei electrice în Europa de Sud-Est vor fi discutate pe 15 octombrie la Bruxelles

Problemele legate de prețurile energiei electrice în Europa de Sud-Est au început în vară, când temperaturile record au crescut consumul de energie electrică. Prețurile s-au dublat, revenind la nivelurile din timpul crizei energetice.

Cu toate acestea, experții nu au indicat căldura ca fiind principalul motiv, ci mai degrabă reducerea capacităților de transport transfrontaliere, exporturile către Ucraina și cuplarea piețelor pe baza fluxurilor (FBMC). Acesta este un mecanism de alocare a energiei electrice în cadrul schimburilor transfrontaliere în cea mai mare parte a Europei.

Bulgaria, Grecia și România au cerut Comisiei Europene să acționeze pentru a preveni prețurile ridicate, iar brațul executiv al UE a programat discuții pe această temă pentru 15 octombrie.

Într-o scrisoare adresată luna trecută Comisiei Europene, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a menționat că prețurile angro la energia electrică în Grecia au crescut de peste două ori, de la 60 EUR pe MWh în aprilie la 130 EUR pe MWh în august. „Aceasta este o criză regională”, a afirmat el.

Sursa foto: Guvernul Macedoniei de Nord

Share this article
Prev Post

Waterdrop devine partener oficial Australian Open. Sticle reutilizabile pentru jucătorii, echipele și angajații turneului

Next Post

Consumul de energie în transporturi în 2022, la nivelul de dinaintea pandemiei (Eurostat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next