Companii responsabile față de mediu și oameni

S-a lansat Black Sea ClimAccelerator 2022 – Acceleratorul startupurilor verzi

Organizat de Impact Hub Bucharest cu sprijinul EIT Climate-KIC, Black Sea ClimAccelerator 2022 este cel mai complex accelerator din România și Bulgaria pentru startupurile care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde. ClimAccelerator este cel mai mare accelerator european care susține lupta împotriva schimbărilor climatice prin dezvoltarea domeniului cleantech, identificând start-up-uri care prin inovație și tehnologie pot implementa soluții viabile și scalabile.

Black Sea ClimAccelerator oferă în ediția din acest an sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Tipurile de soluții eligibile în Black Sea ClimAccelerator pot aborda teme precum, fără a se limita la: eficientizarea managementului deșeurilor, soluții de agricultură inteligentă (AI), cele care susțin economia circulară prin tehnologie, soluții de reducere a emisiilor de carbon din diverse industrii, cele care utilizează energia verde sau tehnologii verzi pentru un mediu mai curat, cele care propun dezvoltarea de materiale sustenabile cât și orice start-up care contribuie la reducerea emisiilor sau captarea gazelor cu efect de seră.

În total, vor fi selectați 42 de aplicanți care vor participa într-una dintre cele trei categorii, în funcție de stadiul de dezvoltare a startupului: Early Stage, MVP sau Growth.

“Prima ediție Black Sea ClimAccelerator ne-a arătat că există un potențial imens în piața start-up-urilor green care se află la început de drum. Ne-am dat seama că subiectul nu este doar dezbătut public, ci și în spațiul privat se caută soluții de eco-inovare care au nevoie de instrumente și resurse pentru a-și duce misiunea la următorul nivel. Astfel, în 2022 căutăm o nouă generație de antreprenori care pot să răspundă la provocarea majoră a secolului: schimbările climatice. Astfel, încurajăm antreprenoriatul green prin inovație, creativitate și tehnologie alături de un ecosistem de parteneri, mentori, jurați, investitori.” a declarat Adina Crețu, Director Programs & Entrepreneurial Growth Impact Hub Bucharest.

”Anul acesta lansăm a doua ediție a programului de accelerare BlackSea ClimAccelerator, după ce în prima ediție am reușit să inspirăm și să sprijinim 42 echipe de startup să aibă încredere în ideile lor și să le lanseze în piață. Am un sentiment de încredere și optimism că România va mai oferi lumii un unicorn, de data asta pe zona de climate. Pe lângă aceste startupuri am descoperit oameni și organziații cu valori sănătoase care doresc să ni se alăture și să sprijine misiunea noastra. Deja simt că suntem o comunitate climate activă în Romania și că asta poate fi diferențiatorul nostru ca țară, să devenim un ecosistem inovativ de solutii cleantech.” a adăugat Vlad Gliga – Co-founder The Climate Vertical, unul dintre partenerii ediției din acest an.

Calendar

  • 24 mai – 24 iulie 2022: înscrieri categoria Early Stage
  • august – septembrie 2022: activități de suport – Early stage
  • august – septembrie 2022: înscrieri categoriile MVP & Growth
  • octombrie – decembrie 2022: activități de suport – MVP & Growth
  • decembrie 2022: Demo Day

În etapa Early Stage pot aplica și startupuri verzi care sunt în stadiul de idee, dar care la momentul intrări în accelerator au deja o entitate juridică înființată.

***

EIT Climate-KIC  este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri în 2 locații centrale din București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile.

Rezultate ediția 2021 în România:

  • au aplicat 179 de start-up-uri ecoinovatoare locale, cu fondatori din toate regiunile țării;
  • 28 de start-up-uri au fost selectate în program și au beneficiat, până acum, de mentorat, cu peste 110 ore în sesiuni de 1 la 1, peste 70 de ore de consultanță cu experți în diverse arii și granturi de 200.000 euro;
  • peste 20 de specialiști au susținut mai mult de 50 de ore pe teme de business. 4 dintre start-up-urile din program au participat la Hello Tomorrow Global Summit, în Paris, în luna noiembrie 2021.

Detalii despre Black Sea ClimAccelerator 2022

Share this article
Prev Post

Primăria București a lansat un apel de finanțare pentru proiecte nonprofit care vizează protecția mediului și a animalelor

Next Post

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de 100 mil. euro pentru regenerarea pădurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next