Companii responsabile față de mediu și oameni

Stație verde pentru colectarea separata a deseurilor la cora Pantelimon 

cora Romania a pus în funcțiune la hipermarketul cora Pantelimon din București prima stație verde, un program pilot care face parte din angajamentul companiei de promovare a unui model de economie circulară. Cu o investiție de 100.000 euro, stația verde este rezultatul parteneriatului cora cu două companii cunoscute din zona programelor pentru protejarea mediului, Fepra și Envipco.  

Emanuel Parvulescu, Responsabil pentru Probleme de Mediu la Cora Romania: „cora încurajează populația să se implice activ în reciclare. Stația verde face acest proces foarte accesibil. Vii la cumparaturi la cora si înainte să intri in magazin treci pe la stația verde, aflată în parcare, unde poți introduce in dispozitiv PET-uri, doze de aluminiu, recipiente din sticla. Este posibilă și reciclarea echipamentelor electrice electrocasnice și a bateriilor. La final este eliberat un tichet valoric care poate fi folosit la cumparaturi in toate hipermarketurile cora. Procesul este la început, dar lumea incepe sa vină să recicleze, ceea ce este îmbucurător. În plus, noi am lansat un  proces de educare a angajaților și, ca parte din el, aceștia își aduc la reciclat propriile deșeuri. Pentru populație este relevantă recompensa, categoric ca acesta este un avantaj, dar sperăm ca in timp reciclarea sa devină un obicei.” 

Ionuț Georgescu, Director General FEPRA: „Încă de la înființarea FEPRA, în anul 2016, ne-am implicat activ în proiecte de mediu, din dorința de a contribui atât la cresterea țintelor naționale de reciclare, cât și pentru a oferi cetățenilor acces la programe informaționale și operaționale care să-i ajute să adopte un comportament responsabil fată de mediul înconjurator. Proiectul “CERRC – Centrul Ecologic de Reciclare, Reutilizare si Colectare”, lansat în parteneriat cu CORA Romania si Envipco dă startul unor acțiuni similare pe care ne dorim să le implementăm în cat mai multe astfel de locații, pentru ca cetațenii din București și din întreaga țară să aibă acces la puncte moderne multimaterial de colectare, încurajând astfel comportamentul sustenabil și responsabil al populației. Acest proiect pilot include pe lângă cele mai noi tehnologii și un spatiu educațional menit să încurajeze intercțiunea dintre cetățeni și care să spună povestea reciclarii pe înțelesul tuturor. Colectarea separată ar trebui sa facă parte din rutina de zi cu zi, așa cum au devenit cumparaturile la supermarket.” 

Recompensa primită pentru fiecare deșeu reciclat este de 5 bani, iar in cazul echipamentelor electrice, de 40 de bani/kg, având drept obiectiv colecatrea a 12 tone de deșeuri/lună. În perioada iulie – noiembrie 2021 au fost reciclate 320.000 de deseuri, adica peste 4500 kg de PETuri, peste 6000 kg deseuri din sticla, peste 900 kg de deseuri din aluminiu si 300 kg de carton. 

Deșeurile se predau unui centru autorizat de colectare, de la care sunt direcționate către fabrici specializate, unde sunt supuse procesului de reciclare. PET-urile, de exemplu, ajung la Cadelplast (FEPRA Recycling) în Hunedoara sau la Greentech în Buzău, unde sticlele sunt transformate în fulgi de pet, apoi la o altă fabrică sunt transformați in granule din care vor fi produse noi recipiente PET. 

Stația verde cora se diferențiază de alte soluții existente pe piată prin aceea că face posibilă și reciclarea echipamentelor electrice uzate (aragaz, uscator de par, fier de calcat etc.), urmând ca pe viitor să includă și alte fluxuri precum deșeuri textile sau ambalaje reutilizabile. 

Despre cora România 

cora România, parte a grupului Louis Delhaize, este unul dintre cele mai dinamice branduri de retail. Prezent pe piața românească din 2003, brandul operează în prezent 10 hipermarketuri în București și în marile orașe, magazinele cora Urban și platforma de e-commerce cora.ro.  

Despre Fepra 

FEPRA EPR este o societate pe actiuni, destinată preluarii responsabilității producatorilor și importatorilor care pun pe piața din Romania ambalaje și deșeuri de ambalaje, în vederea realizarii obligațiilor legale de reciclare si valorificare a acestora. Pentru mai multe informații despre companie, puteți accesa site-ul FEPRA: www.fepra.ro 

Despre Envipco 

Prezentă în România din anul 2019, Envipco este unul dintre cei mai importanți producatori mondiali de RVMuri (Reverse Vending Machines) și totodată singura companie globală care produce în România echipamente inteligente de colectare selectivă a ambalajelor de bauturi.

Share this article
Prev Post

Auchan demarează o campanie de colectare și reciclare a brazilor naturali

Next Post

Rezultatele proiectului E.ON „Energie în Școlile Copilăriei” în 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *