Companii responsabile față de mediu și oameni

UE propune reglementarea sectorului de rating ESG. Agențiile de rating ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri conform noilor norme

Comisia Europeană a propus marți o serie de reglementări pentru firmele care oferă servicii de rating ESG, acestea urmând să fie autorizate și supravegheate de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

Potrivit proiectului de lege al UE, furnizorii de rating vor trebui, printre altele, să înceteze a mai oferi servicii de consultanță și asigurări întreprinderilor pe care le evaluează, pentru a evita potențiale conflicte de interese.

„Agențiile de rating ESG care acordă punctaje companiilor în funcție de factorii de guvernanță sunt complet nereglementate, astfel încât este foarte dificil să compari ratingurile acordate de diferite agenții. Nu avem nicio claritate cu privire la modul în care se ajunge la aceste ratinguri și se pare că există un conflict de interese”, a declarat Mairead McGuinness, comisarul european pentru servicii financiare, citat de Reuters.

Ratingurile ESG măsoară expunerea unei companii la factori ESG relevanți din punct de vedere financiar, cum ar fi poluarea sau drepturile omului, precum și modul în care firma gestionează expunerea la astfel de riscuri.

Criticii spun că metodologiile de rating ESG sunt excesiv de complexe, opace și tind să recompenseze companiile care dezvăluie mai multe informații, mai degrabă decât pe cele care sunt cele mai capabile să gestioneze riscurile ESG sau care au rezultate foarte bune în ceea ce privește limitarea impactului negativ al afacerilor asupra planetei.

Markus Ferber, un parlamentar european conservator german, a criticat marți propunerile UE, spunând că normele propuse „limitează în mod semnificativ grupul de companii care pot furniza un astfel de serviciu” și că „există un risc mare ca rezultatul final să fie pur și simplu mai puține ratinguri ESG în Europa”.

Regulamentul propus de Comisie va trebui să fie aprobat de Parlamentul European și de statele membre înainte de a intra în vigoare, în cadrul unui proces care va include probabil amendamente.

Share this article
Prev Post

Grupul VELUX anunță noi proiecte climatice și de conservare a mediului în parteneriat cu WWF

Next Post

„Cu un pas în viitor”. BRD a publicat ediția pe anul 2022 a raportului său de sustenabilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next