Companii responsabile față de mediu și oameni

Schimbările climatice au generat 26 de zile suplimentare de căldură extremă în ultimul an (raport)

În ultimele 12 luni, planeta a înregistrat în medie cu 26 de zile mai multe zile de căldură extremă, care probabil nu ar fi existat fără influența schimbările climatice, potrivit unui raport publicat marți, citat de AFP.

Raportul a fost publicat de Centrul climatic al Crucii Roșii și Semilunii Roșii, de rețeaua științifică World Weather Attribution și de organizația Climate Central.

Pentru a stabili numărul suplimentar de zile de caniculă, autorii raportului au contabilizat între 15 mai 2023 şi 15 mai 2024 zilele în care diverse regiuni au înregistrat temperaturi mai mari cu 90% în raport cu cele observate în perioada 1991-2020.

Anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, potrivit serviciului climatic al Uniunii Europene, Copernicus, și deja, în acest an, valuri de căldură extreme au afectat zone întinse de pe glob, din Mexic până în Pakistan.

Potrivit raportului, în ultimele 12 luni, aproximativ 6,3 miliarde de oameni – aproximativ 80 la sută din populația globală – au fost încercați de cel puțin 31 de zile de căldură extremă.

În total, au fost înregistrate 76 de valuri de căldură extremă în 90 de țări diferite de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Cinci dintre cele mai afectate țări au fost din America Latină. Raportul a precizat că, fără influența schimbărilor climatice, Surinam ar fi înregistrat aproximativ 24 de zile de căldură extremă în loc de 182, Ecuador 10, în loc de 180, Guyana 33, în loc de 174, El Salvador 15, în loc de163 și Panama 12, în loc de 149.

Share this article
Prev Post

Cererea de gaze naturale a UE a scăzut cu 7,4 %, ajungând la 12,72 mil. TJ în 2023

Next Post

Every Can Counts prezintă o nouă ediție International Recycling Tour dedicată Zilei Mondiale a Mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next