Companii responsabile față de mediu și oameni

16 startupuri care dezvoltă soluții inovatoare pentru un viitor sustenabil au fost selectate la Black Sea ClimAccelerator 2022, categoriile MVP și Growth

La începutul lunii octombrie a avut loc jurizarea pentru categoriile MVP și Growth din cadrul ediției 2022 a Black Sea ClimAccelerator, cel mai complex accelerator dedicat afacerilor verzi din România și Bulgaria. În total, 63 de startupuri s-au înscris în program, din care juriul a selectat 6 startupuri la categoria MVP și 10 la Growth care vor beneficia de finanțare totală de 120.000 euro și de o perioadă intensă de mentorat, networking, consultanță și workshop-uri dedicate.  

La categoria MVP, adică business-uri cu un protip deja validat pe piață, s-au înscris 44 de startupuri, toate având în comun dezvoltarea unor soluții verzi, inovatoare care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin inovație, tehnologie și instrumente de economie circulară. La categoria Growth s-au înscris 19 startupuri greentech, care sunt în faza de scalare a afacerii și care, în prezent, au nevoie de mentorat și sprijin pentru a stabili relații cu investitorii și pentru a accesa fonduri pentru creșterea impactului soluțiilor lor. 

„Dacă ar fi să mă uit comparativ la cele două categorii, competiția puternică a fost pentru categoria MVP, unde am primit 44 de înscrieri și am oferit 6 locuri pentru participarea în program. Dar mai știm, de asemenea, că în sectoare precum inovația competiția este binevenită. Ne bucurăm să le fim alături finaliștilor din program, să putem contribui activ la dezvoltarea ideilor lor prin mentorat, consultanță, workshopuri și finanțare totală de 120.000 euro. Așteptăm cu nerăbdare și încredere să vedem impactul soluțiilor propuse asupra reducerii emisiilor de dioxid de carbon.”, a declarat Raluca Grigore, Program Manager Sustainability & Climate, Impact Hub Bucharest

Programul Black Sea ClimAccelerator este la ediția a doua și este organizat de Impact Hub Bucharest cu sprijinul EIT Climate-KIC și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, GRF+ ca partener de consultanță creativă precum și Innovation Starter în Bulgaria.  

Startupurile selectate la categoria MVP  

Startupurile selectate pentru a merge mai departe la categoria MVP sunt cele care au un prototip validat în piață. Acestea vor beneficia de sprijin în atragerea clienților și de consultanță de specialitate în funcție de nevoile lor punctuale și, suplimentar, fiecare startup va primi o finanțare de 20.000 euro și extra servicii din partea EIT Climate-KIC, sub forma unui acord de investiție denumit Climate-SAFE

 • 3WLabel s-a născut din dorința de a reduce risipa deșeurilor textile de tip pre-consum. Când se vorbește despre sustenabilitate în modă, toată atenția se îndreaptă în prezent către reducerea risipei deșeurilor de tip post-consum (haine purtate). 3WLABEL este un brand sustenabil, cu o filosofie aparte: realizarea de ținute elegante, atemporale, minimaliste din materiale de calitate rămase nefolosite în uriașă industrie a modei. Edițiile sunt limitate și fiecare produs este numerotat. 
 • Bluana Foods este un startup foodtech cu misiunea de a crea un produs alternativ la fructele de mare pe bază de plante, pentru sashimi de ton și somon. Făcând acest lucru, compania își propune să-i mulțumească pe gurmanzi și pe cei flexitarieni și speră să reducă presiunea asupra pescuitului excesiv al Oceanului. 
 • Cruze este prima aplicație de carpooling pentru corporații din România, cu ajutorul căreia angajații companiilor mari pot găsi colegi cu rute similare cu care să împartă mașina către și de la serviciu, făcând naveta mai plăcută, mai rapidă și mai sustenabilă. Cruze este, de asemenea, echipat cu un sistem de gamificare pentru a recompensa utilizatorii și cu un calculator de emisii de carbon. 
 • Recycllux este o platformă end-to-end de reciclare a plasticului marin, care folosește tehnologii de ultimă oră pentru a dezvolta un lanț de reciclare optimizat, pentru produsele din plastic care ajung în mări și oceane. Soluția propusă utilizează datele furnizate de sateliții de observare a Pământului și algoritmi de învățare automată pentru a identifica zonele sufocate de plastic marin, care impun măsuri urgente. În pasul al doilea, cu ajutorul tehnologiei blockchain, platforma stimulează colectorii și încurajează reciclarea din zonele-problemă identificate.  
 • The Climate Change Company a dezvoltat un nou material de construcție a drumurilor realizat din deșeuri de plastic și sticlă numit Littar®. Littar reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemei deșeurilor de plastic și sticlă, care reduce drastic emisiile de carbon, contribuind în același timp la construcția unor drumuri mai ieftine și mai durabile, creând o economie circulară autosusținută în care toată lumea câștigă, inclusiv mediul.  
 • Vintello este o platformă de fashion resale pe care oricine poate vinde articole pre-loved din garderobă, iar clienții pot face shopping smart și sustenabil. Disponibilă atât pe web cât și în app, platforma oferă posibilitatea listării de articole din confortul casei, transport integrat gratuit și plată în cont pentru vânzări, iar cumpărătorii beneficiază de plată cu card sau ramburs, precum și de retur gratuit. Vintello își propune astfel construirea unei comunități de persoane interesate de sustenabilitate. 

Startupurile selectate la categoria Growth 

10 startupuri cu soluții scalabile au fost selectate de juriu și vor beneficia de sesiuni de consultanță de specialitate pe nevoile lor specifice. Activitățile dedicate acestora au un focus special pe stabilirea relațiilor cu investitorii și accesarea fondurilor de care au nevoie pentru creșterea impactului soluțiilor lor. 

 • CityDock este o rețea de stații inteligente, universale de încărcare și securizare a trotinetelor electrice care își propune să rezolve una dintre cele mai importante problemele ale acestora: încărcarea.  Concentrându-se pe tehnologie inovatoare, CityDock transformă industria de micro-mobilitate cu un produs adaptabil, fiabil, sigur și eficient.  
 • CooperativaDeEnergie.ro este singurul furnizor de energie regenerabilă certificată din România. Cooperativa de Energie este o cooperativa europeană care accelerează tranziția spre energia verde, prin democratizarea accesului la energie. Oricine poate deveni membru al cooperativei, poate avea putere de decizie și poate investi în viitoarea producție și furnizare de energie regenerabilă. Scopul Cooperativei este de a ajuta consumatorii obișnuiți să devină participanți activi pe piața energiei.  
 • Digital Dryads folosește imagini surprinse din satelit cu ajutorul programului european Copernicus pentru a monitoriza pădurile. Proiectul are ca scop combaterea defrișărilor ilegale și diminuarea schimbărilor climatice globale ireversibile. 
 • Logistia este planificatorul smart al rutei de livrare care nu are nevoie de un specialist în logistică pentru a fi utilizat. Cu ajutorul aplicației, clienții pot gestiona eficient comenzile, clienții, rutele de livrare și șoferii, pot optimiza adresele dintre șoferi în funcție de mai mulți parametri, inclusiv intervalul de livrare sau zonele preferate ale șoferilor, cu un singur click.  
 • NIDUS Home este un concept unic de locuință modulară și sustenabilă, construită în armonie cu natura. Fiecare casă NIDUS este proiectată având la bază principiile de eficiență energetică ale unei case pasive, construită în fabrică folosind materiale prietenoase cu mediul, și apoi asamblată în șantier ca un joc de lego. Obiectivul NIDUS este să ofere pieței locuințe configurabile, cu suprafețe cuprinse între 45-150 mp, având costuri minime de întreținere și impact redus asupra mediului. 
 • pod.ish este un magazin-online manifest, care pune la dispoziția cumpărătorilor produse sustenabile, fără plastic, din materiale naturale. Pe rafturile virtuale ale magazinului pod.ish se regăsesc produse utile, de calitate, prietenoase cu sănătatea oamenilor, bunăstarea animalelor și mediul înconjurător. 
 • PolyMore este o soluție care abordează problema sortării deșeurilor de la rădăcină, făcând procesul mai eficient și mai puțin costisitor în instalațiile de gestionare a deșeurilor. Polymore folosește computer vision și componente hardware dedicate mașinilor de colectare pentru auditarea tuturor punctelor de colectare a deșeurilor municipale reciclabile, compostabile și menajere. Acest lucru permite companiilor de colectare să identifice toate procesele sub-optime de pe durata traseelor de colectare, datorate acțiunilor operatorilor sau gradului de implicare în colectarea separată a deșeurilor. 
 • Rastel.io este un startup care rezolvă problema lipsei locurilor de parcare securizate pentru biciclete, prin crearea unei rețele de parcări sigure, accesibilă prin intermediul unei aplicații. Tot prin intermediul aplicatiei, companiile au șansa de a se promova către comunitățiile de bicicliști prin crearea de campanii de motivare și recompensare a acestora. 
 • Savables este un startup care își propune să reducă risipa alimentară prin conectarea localurilor din industria alimentară cu clienții, printr-o platformă digitală și vânzarea surplusului de mâncare la un preț avantajos către utilizatorii platformei. 
 • Solmag este primul marketplace de energie regenerabilă din Romania, care pune în legatură firmele instalatoare de panouri solare cu viitori prosumatori și facilitează un proces simplu și transparent pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Solmag oferă cea mai simplă metodă de a trece la energie solară și construiește cea mai mare comunitate de prosumatori din Europa. Producția cumulată de electricitate este agregată într-un cloud de energie descentralizat, guvernat prin blockchain cu ajutorul comunității. 

Până la finalul anului continuă activitățile de sprijin și consultanță de specialitate pentru startupurile selectate în categoriile MVP și Growth, iar pe data de 7 decembrie finaliștii ediției 2022 vor participa la Demo Day, în cadrul căruia își vor prezenta business-ul și evoluția în fața unor investitori și actori cheie. 

Foto: pg. de Fb. Savables

Share this article
Prev Post

Agreena, lider global în finanțarea agriculturii regenerative, anunță intensificarea operațiunilor pe piața din România

Next Post

Curs gratuit pe tema aplicării principiilor economiei circulare în întreprinderile sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next