Companii responsabile față de mediu și oameni

28 de magazine Auchan și Leroy Merlin, echipate cu peste 27.000 de panouri fotovoltaice prin parteneriatul cu Helexia

16 magazine Auchan și 12 din rețeaua Leroy Merlin din țară fac parte dintr-un amplu proiect de echipare cu panouri fotovoltaice, acestea acoperind o suprafață totală de peste 63.000 mp, în cadrul unui parteneriat cu Helexia, filială a Voltalia, furnizor european major pentru tranziția energetică.

Pe acoperișul fiecărui magazin sunt instalate, în medie, aprox. 1000 de panouri, cu o putere medie de 400 W  / panou, asigurând astfel până între 20-30% din consumul energetic al unui magazin.

Prin dezvoltarea acestui proiect de energie verde, companiile contribuie activ la reducerea impactului negativ asupra mediului, evitând producerea a peste 8000 de tone de CO2 anual.

Panourile fotovoltaice instalate de Helexia au o durată de viață de 25-30 de ani și sunt reciclabile în proporție de 95%.

„Este un privilegiu să extindem parteneriatul nostru de succes cu Leroy Merlin și Auchan Retail în Europa Centrală. Astăzi, pe măsură ce inaugurăm aceste proiecte, reafirmăm convingerea noastră că România este o piesă fundamentală în puzzle-ul nostru global și suntem mândri că am făcut această investiție în viitorul său. A fi un jucător global de succes înseamnă că trebuie să excelăm în a fi un partener de afaceri local” , a declarat Benjamin Simonis, CEO Helexia.

Pentru Auchan, proiectul de instalare a panourilor fotovoltaice face parte din măsurile de decarbonizare și tranziție către energie verde setate deja în Planul pentru Climat 2030, cu scopul de a avea un impact direct în combaterea schimbărilor climatice. Alături de acesta, în concordanță cu strategia companiei privind decarbonizarea operațiunilor, în 2022 retailerul a demarat un set extins de acțiuni care asigură scăderea consumului energetic al companiei cu 20%.

„Schimbările climatice și decarbonizarea operațiunilor reprezintă un subiect de importanță vitală pentru noi și pentru generațiile viitoare. Tocmai de aceea, ne-am luat un angajament puternic de a continua să investim în măsuri pentru protejarea planetei, proiectul de echipare cu panouri fotovoltaice fiind una dintre aceste inițiative. 16 dintre magazinele noastre sunt echipate cu peste 18.000 de panouri, ceea ne permite să economisim aprox. 20% din consumul unui magazin.  Economiile realizate deja prin eficiența energetică și planul de sobrietate energetică pe care îl avem în derulare, au o contribuție importantă la asigurarea prețurilor mici zi de zi (…)”, a declarat Ionuț Ardeleanu, Director General Auchan Retail România.

Pentru Leroy Merlin, această inițiativă este o manifestare concretă a angajamentului companiei față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU și față de Acordul de la Paris. Începând cu anul 2022, retailerul și-a propus reducerea amprentei de carbon cu 5% în fiecare an, astfel încât, până în 2035, să o reducă la jumătate comparativ cu anul de referință. Pentru a atinge acest obiectiv ambițios, Leroy Merlin a implementat o serie de măsuri inovatoare, de la oferirea de soluții sustenabile pentru renovarea energetică a locuințelor românilor, până la decarbonizarea ofertei de produse și optimizarea soluțiilor de transport.

„Ne-am asumat angajamentul de a contribui la o planetă mai sănătoasă, oameni mai fericiți și prosperitate, prin măsuri constante și graduale. Am redus iluminatul din parcări pe timp de noapte, am realizat audituri energetice și am introdus iluminatul LED și prin senzori de mișcare. De asemenea, am înlocuit becurile cu halogen cu becuri LED-uri și, prin campania de reciclare a brazilor, transformăm brazii folosiți în produse ecologice. Panourile fotovoltaice instalate pe acoperișurile magazinelor ne ajută să economisim până la 27% din energie (…), a spus Mathieu Bauduin, CEO Leroy Merlin România.

Auchan România realizează o serie de acțiuni importante pentru promovarea activităților de responsabilitate socială şi integrare a tinerilor, dar şi programe pentru protejarea mediului înconjurător care au drept scop gestionarea deşeurilor, economisirea resurselor etc. Printre proiectele pe care compania le-a desfășurat se numără plantarea a 100.000 de copaci prin proiectul Mobilizatron, realizarea filmului “România neîmblânzită”, primul documentar despre natura României.

În prezent, Auchan are mai multe proiecte active: Zero Risipă (prin care au fost salvate peste 19 milioane de produse și peste 21.907 tone CO2), Programul național de colectare a uleiului uzat (prin care a colectat și reciclat peste un milion de litri de ulei), Programul de Sustenabilitate Personală, precum și multe alte acțiuni menite să ajute mediul înconjurător și societatea.

În fața marii provocări climatice, compania s-a angajat să integreze în fiecare segment al strategiei de business obiective menite să contribuie la un viitor mai sustenabil, prezervând planeta. Strategia de climat, parte din umbrela #nuepreatarziu, va reprezenta piatra de temelie a proiectului de companie, retailerul concentrându-se pe toate cele 3 scopuri: echipamente frigorifice, energie, transporturi și produse.

Share this article
Prev Post

OLX se promovează promovând economia circulară prin comerț sustenabil și accesibil

Next Post

Fondatorul Zara își triplează investițiile în proiecte verzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next