Companii responsabile față de mediu și oameni

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului și 50 de ani de la prima Conferință mondială a Națiunilor Unite privind mediul uman

Anul acesta, Ziua Mondială a Mediului stă sub semnul unei triple crize a planetei, care se confruntă cu schimbările climatice, pierderea naturii și a biodiversității, poluarea și deșeurile.

Suedia este gazda Zilei Mondiale a Mediului din acest an, iar tema este “Un singur Pământ”, care se concentrează pe necesitatea de a trăi în mod durabil, în armonie cu natura.

Ziua Mondială a Mediului a luat naștere într-o perioadă de îngrijorare crescândă cu privire la impactul omenirii asupra planetei. O serie de dezastre ecologice din anii 1960 – secetă, poluare, otrăvirea în masă a peștilor – au sensibilizat populația cu privire la fragilitatea mediului. Această fragilitate a fost ilustrată de poza emblematică “Earthrise” (1972) a Pământului, realizată de misiunea Apollo 8 – prima fotografie color a planetei noastre din spațiu.

Martina Otto, șefa secretariatului Coaliției pentru climă și aer curat, remarcă faptul că Ziua Mondială a Mediului a generat schimbări globale. Ziua Mondială a Mediului din 2018 a declanșat, de pildă, un dialog global cu privire la tonele de deșeuri aruncate în mediul înconjurător și numărul tot mai mare de victime ale poluării cu plastic. Dialogul s-a finalizat cu angajamentul luat la începutul acestui an de către liderii mondiali, de a crea un tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a pune capăt poluării cu plastic.

Zilele Mondiale ale Mediului s-au axat pe diverse teme, de la poluarea aerului până la risipa alimentară, iar în fiecare an s-a înregistrat o creștere a numărului de participanți, atât online, cât și offline. De exemplu, la Ziua Mondială a Mediului din 2019 – găzduită de China, cu accent pe poluarea aerului – peste 12 milioane de hashtag-uri au marcat această zi pe Twitter și pe site-ul de socializare chinezesc Weibo.

Ziua Mondială a Mediului din 2020 – găzduită de Columbia și axată pe biodiversitate – a înregistrat un angajament și mai mare. Campania Time #ForNature a UNEP a adunat peste 100 de milioane de vizualizări pe canalele sociale ale UNEP.

Impactul creat se reflectă în progrese reale în materie de politici. Paisprezece lideri mondiali – inclusiv cei din Columbia, Costa Rica, Finlanda, Franța și Seychelles – au publicat o declarație cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, prin care au solicitat guvernelor din întreaga lume să sprijine un nou obiectiv global de protejare a cel puțin 30% din suprafața terestră și oceanică a planetei până în 2030.

Se așteaptă ca ediția din acest an să cuprindă sute de evenimente și acțiuni în întreaga lume, printre care un raliu al vehiculelor electrice în Cairo, și o campanie de colectare a deșeurilor electronice în București.

Experții spun că sunt necesare acțiuni urgente pentru a opri declinul lumii naturale. Pentru a sprijini acest lucru, UNEP a elaborat Ghidul practic #OnlyOneEarth, o busolă care oferă guvernelor, orașelor, întreprinderilor, grupurilor comunitare și persoanelor fizice acțiuni de mediu cheie pe care le pot întreprinde pentru a produce o schimbare reală.

“Trebuie să înțelegem că avem doar o singură lume, o singură planetă”, a declarat săptămâna trecută directorul executiv al UNEP, Inger Andersen. “Trebuie să ne mișcăm împreună [și] să ajungem la acea sustenabilitate pe termen lung”.

Detalii eveniment

Share this article
Prev Post

Ministrul Barna Tánczos a anunțat alocarea a 1,2 miliarde de Euro din PNRR pentru investiții în managementul deșeurilor

Next Post

WEE GREEN – Antreprenoriatul social verde, un instrument de împuternicire a comunităților rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next