Majoritatea emisiilor de dioxid de carbon care încălzesc planeta începând cu 2016 sunt atribuite unui grup de 57 de producători de combustibili fosili și ciment, scrie Reuters.
Din 2016 până în 2022, cele 57 de entități, inclusiv țări ale lumii, firme de stat și companii deținute de investitori, au generat 80% din emisiile de CO2 la nivel mondial provenite din producția de combustibili fosili și ciment, se arată în raportul Carbon Majors, realizat de grupul de analiză InfluenceMap.
Primele trei companii din lume care au emis CO2 în această perioadă au fost compania petrolieră de stat Saudi Aramco, gigantul energetic de stat rus Gazprom și producătorul de stat Coal India, potrivit raportului.
Raportul a constatat că majoritatea companiilor și-au extins producția de combustibili fosili din 2015, anul în care aproape toate țările au semnat Acordul ONU de la Paris, prin care s-au angajat să ia măsuri pentru a limita schimbările climatice.
De atunci, în timp ce multe guverne și companii au stabilit obiective mai stricte în materie de emisii și au extins rapid energia regenerabilă, acestea au produs și au ars mai mulți combustibili fosili, ceea ce a dus la creșterea emisiilor.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, emisiile globale de CO2 legate de energie au atins un nivel record anul trecut.
InfluenceMap a declarat că rezultatele sale arătat că un grup relativ mic de emițători este responsabil pentru cea mai mare parte a emisiilor de CO2 actuale și a urmărit să sporească transparența în ceea ce privește guvernele și companiile care provoacă schimbări climatice.
Raportul poate fi folosit, a declarat Daan Van Acker, managerul de program InfluenceMap, în instanță, de cei care urmăresc să îi tragă la răspundere pe acești producători pentru daunele climatice, de mediul academic, de grupuri de campanie sau chiar de investitori.
O ediție anterioară a bazei de date Carbon Majors a fost citată luna trecută într-un proces intentat de un fermier belgian împotriva companiei franceze de petrol și gaze TotalEnergies. Fermierul a susținut că TotalEnergies, aflată printre primele 20 de companii emițătoare de carbon, este parțial responsabilă pentru daunele provocate operațiunilor sale de vremea extremă.