Companii responsabile față de mediu și oameni

9 videoreportaje inspiraționale despre bune practici în trecerea de la modelul de business liniar la cel circular

Asociația Soluții Sustenabile a lansat împreună cu partenerii Stratos și Eco Synergy campania de informare „A doua viață. Modele de economie circulară”, care va cuprinde 9 videoreportaje și tot atâtea exemple de bune practici în trecerea de la modelul de business liniar la cel circular.

Cele 9 videoreportaje vor fi disponibile pe platfoma de sustenabilitate eEco.ro, principalul proiect de conștientizare al asociației.

Campania se adresează în special mediului de afaceri și va prezenta în fiecare lună câte un model inspirațional de companie sau organizație care a reușit să implementeze diverse măsuri de circularitate, în domeniile cu cel mai mare impact în economie: Agricultură,  Industria Automotive, Construcții, Alimente și băuturi, Ambalaje, Textile, Echipamente Electrice, Deșeuri, Ape uzate.

„Stratos și Eco Synergy sprijină această inițiativă de promovare cu un obiectiv clar: să identificăm și să popularizăm modele care să inspire alte companii în tranziția de la un sistem economic liniar, la o economie circulară. Stratos, în calitate de contributor în elaborarea Strategiei și Planului de Acțiuni privind Economia Circulară a Romaniei și-a asumat rolul de a se implica activ și de a susține mediul de afaceri în acest proces. Ne dorim să vedem transformată literatura în practica pragmatică a mediului de afaceri”, spune Luminița Roșca, Director General Stratos și Eco Synergy.

Primul episod, “De la deșeuri la materie primă, prin inovație”, lansat pe 23 aprilie 2024, abordează un sector relevant pentru întreaga economie și societate, deșeurile, evidențiind două măsuri cruciale în sprijinirea economiei circulare: cercetarea și inovarea.

De ce o astfel de campanie

Modelul nostru economic este preponderent unul liniar, bazat pe principiul “Producem – Consumăm – Aruncăm”. În acest fel sunt folosite majoritatea produselor. Acest lucru se traduce prin cantități enorme de deșeuri, poluare, multe resurse consumate și într-un final, riscul pentru companii de a nu-și putea continua activititatea, din lipsă de resurse. Prin urmare consumăm anual mai mult decât poate planeta să regenereze.

Abordarea circulară presupune decuplarea creșterii economice de utilizarea resurselor de materii prime, prin prelungirea ciclului de viață al produselor, indiferent dacă vorbim despre folosirea obiectelor în comun, închiriere, reutilizare, reparare, renovare sau reciclare.

La nivelul Uniunii Europene gradul de circularitate este de 11,7%, asta în timp ce obiectivul este ca, până în 2050, toată economia să devină circulară.

Situația în România

Doar 1,3% din economia României este circulară, conform Curții de Conturi Europene.

Pentru a crește acest procent, avem o Strategie pentru Economie Circulară, lansată în 2022 și un Plan de Acțiune pentru această strategie, lansat în 2023. Aceste inițiative confirmă faptul că baza teoretică necesară există.

Cum trecem de la teorie la practică este întrebarea cheie, la care își propune să răspundă această campanie.

„Ca ONG, nu putem da legi. Nu putem da bani sau facilități fiscale pentru companiile care vor să facă schimbarea către un model de business circular. Și nici infrastructura atât de necesară nu o putem construi. Asta este treaba autorităților locale de cele mai multe ori. Dar ceea ce putem face este să arătăm că această tranziție atât de necesară chiar se poate realiza. Nu trebuie să rămână doar o strategie pe hârtie. Și mai ales vrem să arătăm cum se poate face. Cum au făcut alții și cum ne putem inspira de la ei. Ne dorim ca fiecare să-și facă mai departe bucățica lui și astfel, să putem atinge obiectivul de neutralitate climatică până în 2050, pe care România și l-a asumat în fața UE.” spune Teodora Ghenciu, președinte Asociația Soluții Sustenabile.

Despre inițiatorii campaniei

Asociația Soluții Sustenabile este organizație neguvernamentală de mediu lansată în octombrie 2022, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra schimbărilor climatice în rândul companiilor, autorităților, cetățenilor, prin prezentarea unor soluții care să inspire la acțiune. Instrumentul de bază folosit este imaginea – campanii video gândite de specialiști în regie, film documentar și comunicare, care să atingă acele puncte sensibile care împing oamenii spre schimbare.  

Stratos este o companie de consultanță de mediu cu o experiență de peste 10 ani pe piață, care susține și îndrumă afacerile din România să contribuie proactiv și responsabil la un viitor sustenabil. Compania a contribuit, în calitate de consultant, la realizarea Strategiei pentru Economie Circulară a României și la dezvoltarea Planului de acțiune pentru punerea în aplicare a acestei strategii.

Eco Synergy este o organizație care implementează răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje, cu acoperire națională. Scopul organizației este de a accelera tranziția către economia circulară, dezvoltând un model economic sustenabil în domeniul reciclării ambalajelor.

Share this article
Prev Post

Platforma de Mediu pentru București: O nouă arie naturală protejată se naște în Capitală – Pajiștea Petricani

Next Post

Secretar de stat: România nu va atinge net zero în 2050 dacă nu vom avea o evoluţie unitară în toate sectoarele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next