Companii responsabile față de mediu și oameni

România a inaugurat primul centru de numărare şi sortare a ambalajelor de băuturi din cadrul SGR. Declarații ale ministrului Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a participat luni la deschiderea primului centru regional de colectare a ambalajelor de băuturi, înfiinţat de compania RetuRO în comuna Bonţida din judeţul Cluj, considerat a fi un pas semnificativ pentru Sistemul Garanție-Returnare (SGR) din România.

„Suntem astăzi la Bonţida, în judeţul Cluj, unde vom inaugura primul centru de numărare şi de sortare a sistemului garanţie returnare. Va fi unul din acele centre care va număra cele 7 miliarde de doze de aluminiu, sticle şi PET-uri, pe care va trebui să le gestionăm în fiecare an şi nu pot fi decât optimist astăzi, cu trei zile înainte de lansarea sistemului garanţie returnare, care începe în 30 noiembrie. Sunt optimist că păşim cu dreptul. Este, din ce am văzut, o investiţie care foloseşte cele mai noi tehnologii şi cred că suntem pregătiţi: avem legislaţie, avem sistemul IT. (…) Sunt optimist şi aştept cu nerăbdare să începem hora reciclării”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

„Avem nevoie de aceste centre pentru că cetățenii își încheie misiunea imediat ce introduc recipientele în fanta RVM-ului, dar apoi începe o cursă contra cronometru pentru ca pet-urile și recipientele din sticlă și metal să ajungă în centrele de colectare și sortare. SGR este primul parteneriat de succes și e cu siguranța cel mai mare astfel de parteneriat. Statul roman și-a făcut datoria în ceea ce privește legislația, iar centrul RetuRO de la Bonțida este prima dovadă reală. Românii sunt cei care vor beneficia de cel mai mare proiect de circularitate din România, din ultimii 30 de ani. Va fi cel mai modern din Europa, și vom învață din toate lucrurile care au funcționat sau nu au funcționat în celelalte țări și îl vom pune pe roate. Le mulțumesc tuturor și aș dori să le spun ca de acum înainte vom transforma România din țara depozitarii în țara reciclării”, a mai spus Mircea Fechet.

Alte declarații ale ministrului Mircea Fechet în contextul lansării SGR

„(…) Noi pornim de la 12% colectare separată şi discutăm despre Sistemul Garanţie-Returnare 95%, 96% şi 98%. Trebuie să mărturisesc că am emoţii în legătură cu 30 noiembrie. Complexitatea acestui sistem, particularităţile României, referindu-mă aici la miile de kilometri pe care multe dintre ambalaje vor fi nevoite să le parcurgă până când vor ajunge în fabricile de reciclare, însă eu sunt optimist. Când vorbim despre Sistemul Garanţie-Returnare, vorbim de oportunităţi de business, despre tehnologii noi, care sunt convins că vor fi aduse în mod instantaneu în România, pentru că vom avea de gestionat 7 miliarde de ambalaje în fiecare an. Vorbim despre locuri de muncă şi despre nenumărate beneficii, precum o natură curată pe care ne-o dorim cu toţii”.

„Până în 2035, România trebuie să devieze de la depozitare 90% din cantităţile de deşeuri. Dacă calculăm la cele 6 milioane de tone pe care România le generează anual, ar însemna să mai depozităm în 2035 doar 600.000 de tone şi restul de 5.400.000 să reuşim să reciclăm. Iar, când mă refer la tratare şi la reciclare, bineînţeles că din fracţia biodegradabilă ne aşteptăm să facem compost, peturi la peturi, sticlă la sticlă şi aşa mai departe”.

SGR va fi implementat începând din 30 noiembrie 2023, moment din care românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Scopul acestui sistem este de a colecta din piață și de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Acestea cer ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%. De asemenea, sistemul va contribui la atingerea și chiar depășirea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.

În plus, SGR va oferi producătorilor acces la rPET (ambalaje din pet reciclat) și reprezintă o soluție prin care aceștia pot atinge țintele de 25% până în 2025 și 30% până în 2030 de ambalaje realizate din materiale reciclate.

Surse foto: pagina de LinkedIn RetuRO SGR

Share this article
Prev Post

Nestlé România extinde Pădurea de Miere cu încă 15.000 de salcâmi plantați pe 3 hectare

Next Post

Journalismfund Grants: 115.000 euro pentru perfecționarea jurnaliștilor de investigație în probleme legate de mediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next