Companii responsabile față de mediu și oameni

Legea offshore, adoptată astăzi. Nicolae Ciucă: prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră va intra în sistem la sfârșitul lunii iunie

Prezent astăzi la Romanian Business Leaders Summit 2022, premierul Nicolae Ciucă a declarat că legea offshore va fi adoptată azi în Parlament, astfel că primul proiect va demara luna viitoare.

„În privința resurselor de gaze, astăzi se va aproba legea offshore in Parlament. Vom crea astfel predictibilitatea si posibilitatea ca investitiile atat in exploatarea resurselor offshore cat si onshoire sa poată să demareze. De altfel, primul proiect va demara luna viitoare. Este vorba de investițiile pe care Black Sea Oil&Gas le-a facut în Marea Neagră și după întâlnirea de ieri avem certitudinea că la sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care va intra în sistem. Sigur, urmează celelalte, care ţin de investiţii, de o perioadă de lucru la nivelul celor două companii OMV Petrom şi Romgaz. Există deja discuţiile şi proiectele asigurate, astfel încât, nu mai târziu de sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027, să avem resursa de gaz necesară atât pentru asigurarea independenţei necesare pentru economia românească, pentru consumul public, cât şi pentru a putea să dezvoltăm ramuri în industria petrochimică şi, de ce nu, să exportăm gaz”, a declarat premierul.

„Avem asumată şi, mai presus de toate, avem oportunitatea ca prin măsurile pe care le luăm, prin investiţiile pe care le facem, să devenim cu adevărat independenţi atât din punct de vedere energetic, cât şi din punct de vedere al asigurării resursei de gaze. Au fost luate măsuri concrete, avem certitudinea că, într-o perioadă nu mai mare de cinci ani de zile, să putem să devenim cu adevărat independenţi din punct de vedere energetic (…)” a mai spus şeful Executivului la Romanian Business Leaders Summit.

În timp ce Europa se confruntă cu o criză energetică în contextul războiului din Ucraina, analiștii sunt de părere că România ar putea anula pe termen lung rolul dominant al Gazprom în Europa Centrală și de Est, ceea ce i-ar putea aduce venituri de miliarde de euro, scrie Reuters.

OMV Petrom, controlată majoritar de OMV din Austria, și alți producători de gaze au cheltuit mult timp și miliarde de dolari pregătindu-se să exploateze cele 200 de miliarde de metri cubi de gaz ale României în Marea Neagră.

Cu toate acestea, o taxă prohibitivă pe veniturile suplimentare din gaze introdusă în urmă cu patru ani a pus în așteptare toate proiectele, cu excepția unuia, și a dus la exitul Exxon.

Rămâne de văzut dacă noua legislație, care scade taxa și elimină restricțiile la exportul de gaze, este suficientă pentru a relansa proiectele.

Noua lege impune o taxă progresivă de 15% până la 70% pe veniturile suplimentare legate de prețurile gazelor mai mari de 85 de lei (18,08 dolari) pe MWh, investitorii putând deduce costurile și investițiile de până la 40%. De asemenea, elimină restricțiile la export pentru gaze și garantează că regimul fiscal nu se va schimba pe durata proiectelor — văzut ca o garanție a stabilității pentru investitori. Cu toate acestea, un amendament de ultimă oră permite guvernului să aplice limite temporare de preț și restricții de vânzare pentru a acoperi nevoile de gaze casnice și de încălzire în situații de urgență, ceea ce erodează prevederile de stabilitate, spun analiștii.

Între timp, OMV Petrom a amânat până în 2023 o decizie finală de investiție în proiectul său de adâncime Neptun Deep, unde a descoperit 1,5-3 trilioane de metri cubi de gaz. În parteneriat cu producătorul de stat Romgaz, primele gaze ar putea veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026.

Un alt jucător, Black Sea Oil & Gas, controlat de firma de capital privat Carlyle Group LP, nu a renunțat la planurile de a extrage aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz, pe baza asigurărilor guvernamentale că taxa offshore va fi redusă, și va începe producția în iunie.

Sursa foto: OMV Petrom

Share this article
Prev Post

Saint-Gobain România și ENGIE Romania, parteneriat pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic on-site din România

Next Post

Oceanul planetar, la cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next