Oceanul planetar, la cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani

Organizația Mondială de Meteorologie (OMM) avertizează în cel mai recent raport climatic, State of the Global Climate, că oceanele lumii au înregistrat anul trecut cele mai ridicate niveluri de temperatură și aciditate, relatează Reuters.

Oceanul s-a încălzit mult mai repede în ultimii 20 de ani, atingând un nou maxim în 2021 și se așteaptă ca temperatura apei să crească și mai mult, se arată în raport. De asemenea, oceanul este acum la cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani, din cauza creșterii cantității de dioxid de carbon și a procesului de transfer între atmosferă, uscat și oceanul planetar.

Nivelul mării a crescut cu 4,5 cm în ultimul deceniu, cu o creștere anuală din 2013 până în 2021 de două ori mai mare față de cea din 1993 până în 2002.

La nivel global, temperatura medie anul trecut a fost cu 1,11 grade Celsius peste media preindustrială – planeta apropiindu-se de pragul de 1,5 C, dincolo de care se așteaptă ca efectele încălzirii să devină drastice.

OMM punctează în raport că dezastrele naturale (valuri de căldură extreme, incendii de vegetație, inundații etc.) au provocat în 2021 daune de peste 100 de miliarde de dolari.

Raportul integral

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Legea offshore, adoptată astăzi. Nicolae Ciucă: prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră va intra în sistem la sfârșitul lunii iunie

Next Post

UE propune investiții suplimentare de 210 mld. euro în următorii 4 ani pentru independența față de combustibilii fosili din Rusia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next