Apele uzate, considerate de mult timp un pericol pentru mediu și sănătate, posedă un potențial neexploatat ca sursă alternativă de energie și apă curată, a declarat Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

În noul său raport, ”Wastewater – Turning problem to solution”, citat de ESG News, UNEP a avertizat că doar 11% din apele uzate tratate sunt reutilizate, în timp ce aproximativ jumătate din apele uzate netratate din lume continuă să ajungă în râuri, lacuri și mări.

În plus, emisiile de CO2 provenite din apele uzate sunt substanțiale, fiind doar puțin mai scăzute decât cele provenite din industria aviatică mondială. 

Cu ajutorul unor politici adecvate, apele uzate ar putea furniza energie alternativă pentru o jumătate de miliard de oameni, ar putea asigura de peste 10 ori mai multă apă decât cea obținută prin procesele de desalinizare și ar putea reduce cererea de îngrășăminte sintetice.

Prin generarea de biogaz, căldură și electricitate, apele uzate ar putea produce de cinci ori mai multă energie decât cea necesară pentru tratarea lor.

În plus, gestionarea adecvată a apelor uzate ar putea ajuta țările să se adapteze la schimbările climatice și să reducă insecuritatea apei. Reutilizarea azotului, a fosforului și a potasiului din apele uzate ar putea compensa 13,4 % din cererea globală de nutrienți pentru agricultură.

De asemenea, gestionarea adecvată a apelor uzate are potențialul de a iriga aproximativ 40 de milioane de hectare – o suprafață mai mare decât Germania.

Raportul oferă, de asemenea, exemple de succes în gestionarea apelor uzate din diferite țări, atât cu venituri ridicate, cât și cu venituri mici, inclusiv China, Columbia, Danemarca, Egipt, Germania, India, Israel, Namibia, Senegal, Suedia, Singapore, Insulele Solomon și Tunisia, precum și din regiunea Caraibelor.

Raportul UNEP poate fi accesat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *