Companiile Black Sea Oil & Gas, Gaz Plus Dacia și Petro Ventures Resources au primit, astăzi, licența necesară pentru exploatarea de resurse din Marea Neagră. La scurt timp după informarea de presă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Black Sea Oil & Gas a anunțat că a început producția de gaze din Marea Neagră, la Proiectul de Dezvoltare a Gazelor Midia (MGD), și că primul gaz a fost livrat către Sistemul Național de Transport („NTS”) în această după-amiază.

Capacitatea de producţie estimată a proiectului va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. În contextul actual, gazele naturale extrase din Marea Neagră care urmează să intre în sistemul naţional de transport reprezintă șansa României de a deveni independentă energetic.

Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) produce și procesează gaze provenind din zăcămintele Ana și Doina aflate în largul mării, în Perimetrul XV Midia. Proiectul MGD constă amplasarea a patru sonde în larg, la zăcământul Ana. O sondă suplimentară este amplasată la zăcământul Doina, gazul fiind direcționat către platforma zăcământului Ana printr-o conductă submarină având o lungime de 18 km. Gazul de la ambele zacaminte este apoi adus la țărm printr-o conductă cu o lungime de 121 km care traversează o porțiune pe uscat la Vadu, comuna Corbu, Județul Constanța. De la porțiunea de uscat, gazele sunt direcționate printr-o conductă îngropată pe uscat (cu o lungime de aproximativ 4,3 km) la o nouă statie de tratare a gazelor (GTP) din zona Vadu, urmând apoi a fi livrate în sistemul național de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *