Companii responsabile față de mediu și oameni

Gala Societății Civile 2023. Organizații și proiecte câștigătoare la categoria Protecția mediului

Gala Societății Civile și-a anunțat la finalul lunii septembrie câștigătorii ediției din acest an. La categoria Protecția mediului au fost înscrise 9 proiecte, comparativ cu 4, înregistrate anul trecut.

Câștigătorii celei de a XXI-a ediții, toți din București, sunt:

  • Societatea Ornitologică Română (SOR), cu proiectul Școli Prietenoase cu Natura (Premiul I);
  • Asociația pentru educație digitală Bigger Picture, cu proiectul EDUboost – Podcast de mediu (Premiul II);
  • Asociația MaiMultVerde, cu proiectul Chilia Verde (Premiul III);
  • Fundația PRAIS, cu proiectul „Planeta Albastră Contează pe Tine!” PACT (Premiul III).

Prin „Școli Prietenoase cu Natura” (SPN), SOR apropie elevii de natură prin activități practice desfășurate în spațiul verde al școlilor, precum: hrănirea păsărilor în timpul iernii, îmbogățirea spațiului verde cu plante care oferă resurse de hrană, posibilități de adăpostire și reproducere a viețuitoarelor. Programul, demarat în 2016, include și activități derulate în sălile de clase: concursul de desenat păsări, participarea la „Olimpiada Speciilor”, concursul online de recunoaștere a speciilor de păsări și utilizarea planșelor cu păsări de colorat.

Eduboost constă într-o serie de podcasturi atractive pentru copii pe teme de mediu și sustenabilitate, fiind unul dintre puținele proiecte educaționale de acest fel din România tradus și în limba semnelor române pentru copiii cu deficiențe de auz. Printre temele abordate, se numără: Pădurile urbane; Reconectarea cu natura; Poluarea apei cu plastic; Reciclarea; Transportul alternativ; Ce înseamna un oraș verde; Ce înseamnă încălzirea globală?; Ce este sustenabilitatea?; De ce e bine să colectezi separat deșeurile?; Ce înseamnă să reciclezi? Conținutul este disponibil pe afostodata.ro, iTunes, Spotify și Youtube, gratuit. Fiecare podcast are atașată o fișă de lucru și un quiz interactiv. Textele sunt scrise de jurnaliști, cercetători, biologi, scriitori, cadre didactice și sunt interpretate pe voci și ilustrate sonor.

Proiectul Chilia Verde, derulat pe parcursul unui an, a activat comunitatea din Chilia Veche, implicând în special tinerii în procesul decizional local pe teme legate de protecția mediului și a schimbărilor climatice. În cadrul proiectului, a fost realizată o cercetare legată de percepția locuitorilor față de problemele de mediu, precum și disponibilitatea lor de a se implica în rezolvarea lor. 79,4 % dintre respondenți consideră că localitatea se confruntă cu probleme de mediu, cea mai mare problemă fiind deșeurile. O altă problemă identificată de localnici a fost lipsa unui spațiu de joacă și de petrecut timpul în aer liber pentru copii și adulți. De asemenea, au fost realizate 10 proiecții de film documentar de mediu pentru elevi, urmate de dezbateri, în parteneriat cu școala din localitate.

Proiectul PACT (Planeta Albastră Contează pe Tine) are ca obiectiv formarea unei comunități naționale de copii capabili să protejeze natura și resursele planetei. PACT a activat peste 11.000 de elevi de 6-10 ani din 123 de școli. Printre activitățile implementate, se numără: crearea și diseminarea unui kit-ului digital educațional; inițiativa „Plantează, îngrijește un copac, o floare, un arbust, dă-i un nume!”, prin care elevii s-au implicat în plantări; lecții extracurriculare organizate de către profesori bazate pe e-book și filmele PACT cu acces gratuit; concurs de desene în școli „Iubesc planeta Pământ!”; organizarea evenimentului public: „Reconectare! Lumea văzută prin ochii copiilor!” în Parcul Lumea Copiilor din București.

Proiecte de mediu câștigătoare la ediția anterioară a Galei Societății Civile

Share this article
Prev Post

Germania a înregistrat peste 3000 de decese cauzate de căldură (Raport preliminar)

Next Post

UE a lansat prima fază a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră. Emisiile asociate produselor importate vor fi taxate din 2026

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next