Uniunea Europeană a dat oficial undă verde unui nou acord cu caracter obligatoriu pentru refacerea ecosistemelor terestre, de coastă, de apă dulce și marine degradate, în încercarea de a îmbunătăți atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea și de a spori securitatea alimentară, informează publicația edie.
Legea a fost aprobată încă din februarie 2024, în ciuda opoziției acerbe și de ultim moment a grupurilor politice de dreapta, pe fondul protestelor fermierilor.
Conform legii, UE va pune în aplicare măsuri de refacere pe cel puțin 20% din suprafața terestră în acest deceniu. Apoi, până în 2060, va extinde restaurarea la toate ecosistemele care au nevoie de refacere. Un obiectiv specific pentru turbării a fost stabilit pentru revitalizarea a 30% din suprafață în acest deceniu, urmând să ajungă la 50% până în 2050.
Obiectivele acoperă o serie de ecosisteme, cum ar fi cele costiere, de apă dulce, forestiere, agricole și urbane, precum și zonele umede, pășunile, pădurile, râurile și lacurile.
Statele UE au termen până în 2030 să ia măsuri pentru refacerea a cel puțin 30% din habitatele considerate degradate. Acest procent crește la 60% până în 2040 și la „cel puțin” 90% până în 2050. Statele membre au convenit, de asemenea, să inverseze declinul populațiilor de polenizatori până în 2030.
Printre alte obiective se numără refacerea turbăriilor drenate și plantarea a cel puțin trei miliarde de arbori suplimentari până în 2030, adică în plus față de cei care ar fi fost plantați oricum într-un scenariu de statu-quo. Puteți urmări evoluția plantărilor pe harta „Map-my-Tree”.
Aceste obiective se aliniază cu angajamentele UE în cadrul Tratatului internațional al ONU privind biodiversitatea de la Kunming-Montreal, care a fost ratificat la sfârșitul anului 2022 și care stabilește o viziune globală pentru oprirea și inversarea distrugerii și degradării naturii. 81 % dintre habitatele din UE sunt clasificate ca fiind într-o stare de sănătate precară.
Legea se aplică tuturor statelor membre, care vor trebui să prezinte Comisiei planuri naționale de refacere. Până în 2033, Comisia va revizui aplicarea regulamentului.
„Adoptarea Legii privind restaurarea naturii după alegerile europene arată că Green Deal este încă viu și nevătămat. Asigurarea faptului că 20% din terenurile și mările UE sunt restaurate până în 2030 sunt obiective pe care fiecare națiune ar trebui să le susțină – un mediu natural înfloritor oferă populațiilor și economiilor o multitudine de beneficii văzute și nevăzute care permit întreprinderilor să funcționeze, iar oamenilor să ducă o viață sănătoasă.” a declarat Dominic Gogol, director adjunct pentru politici, Coaliția We Mean Business.
„Companiile vor fi dornice să colaboreze cu statele membre pe măsură ce acestea elaborează planuri de punere în aplicare pentru modul în care aceste obiective vor fi îndeplinite pe uscat și pe mare. Întreprinderile au o oportunitate uriașă de a juca un rol pozitiv prin operațiunile, lanțurile valorice și investițiile lor. Această legislație de referință este o etapă promițătoare în eforturile de a opri și inversa pierderea naturii până în 2030, așa cum se subliniază în Acordul de la Kunming-Montreal și în conformitate cu rezultatele pentru atingerea obiectivului de 1,5C din Acordul de la Paris.”