Pădurile și alte ecosisteme terestre nu au reușit să frâneze schimbările climatice în 2023, deoarece seceta intensă din pădurea amazoniană și incendiile record din Canada au împiedicat capacitatea lor naturală de a absorbi dioxidul de carbon, potrivit unui studiu prezentat luni, citat de Reuters.
Ca urmare, rata de creștere a dioxidului de carbon din atmosferă a sărit cu 86% în 2023 față de 2022, au declarat cercetătorii.
Aceasta înseamnă că o cantitate record de dioxid de carbon a intrat în atmosfera Pământului anul trecut, alimentând și mai mult încălzirea globală, au declarat cercetătorii.
Plantele contribuie la încetinirea schimbărilor climatice prin absorbția unor cantități uriașe de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră care determină încălzirea globală. Pădurile și alte ecosisteme terestre absorb în medie aproape o treime din emisiile anuale generate de combustibilii fosili și alte industrii.
Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Tsinghua din China, de la Universitatea Exeter din Anglia și de la Laboratorul de științe climatice și de mediu (LSCE), o organizație franceză de cercetare și prezentat la Conferința internațională privind dioxidul de carbon din Manaus, Brazilia.
Oamenii de știință au avertizat că absorbția de carbon de pe Pământ variază foarte mult de la un an la altul, dar ar fi alarmant dacă ceea ce s-a observat în 2023 devine o tendință, au adăugat ei.
„Acesta este un avertisment”, a declarat Richard Birdsey de la Woodwell Climate Research Center din Statele Unite, care nu a fost implicat în studiu. „Există șanse mari ca ani precum 2023 să fie mai frecvenți”.
Sursa foto: Freepik