Companii responsabile față de mediu și oameni

Nike lansează ISPA Link Axis, un pantof sport dezasamblabil 100% reciclabil

Nike a anunțat lansarea ISPA Link Axis, primul său proiect de creare a unui pantof sport complet circular, 100% reciclabil.

Practic, fiecare parte a pantofului Link Axis poate fi reciclată. Designul folosește componente care se blochează între ele, cât mai puține materiale și zero lipici.

Link Axis ajută Nike să se apropie mai mult de viziunea sa circulară – un sistem cu circuit închis care nu produce niciun deșeu – pentru a contribui la protejarea planetei și a viitorului sportului.

Încălțămintea sosește într-o variantă de culoare Total Orange și Sonic Yellow și va fi disponibilă la vânzare începând cu 12 septembrie pe site-ul SNKRS.

Link Axis are o parte superioară Flyknit din poliester 100% reciclat, care este proiectată cu precizie pentru a se potrivi peste talpa exterioară (în comparație cu metoda tradițională de tăiere și cusut folosită pentru Nike ISPA Link), cu materiale plastice poliuretanice obținute prin utilizarea de resturi de material de airbag.

Aceste inovații de ultimă oră din industrie se datorează echipei Nike ISPA. ISPA (Improvise, Scavenge, Protect, Adapt) este o filozofie de design Nike care îi provoacă pe creatori să experimenteze, să spargă tiparele și să reimagineze produsele.

Pentru Link Axis, echipa ISPA a luat în considerare principiul de design circular al „dezasamblării”, sau capacitatea de a demonta cu ușurință un produs pentru a-i recicla componentele, unul dintre cele mai dificile principii de implementat în designul încălțămintei.

Un pantof bun este flexibil și durabil. În mod tradițional, designerii folosesc lipici și alte elemente de lipire pentru a atinge aceste obiective, dar acest lucru face ca un pantof să fie aproape imposibil de dezasamblat și de reciclat. Reciclarea pantofilor necesită, de obicei, mărunțirea, un proces energo-intensiv care limitează modul în care pot fi utilizate materialele reciclate. Crearea unui pantof care să poată fi demontat ar reduce amprenta de carbon a produsului și ar deschide noi posibilități pentru ciclul de viață al acestuia.

Link Axis este noul vârf al dezasamblării și întruchipează principiile designului circular de alegere a materialelor, de evitare a deșeurilor și de recondiționare.

Pentru a afla mai multe despre cum și de ce Nike a creat ISPA Link Axis, consultați ”Why Nike Is Making Shoes You Can Take Apart”.

Share this article
Prev Post

Reșița își propune să fie primul oraș independent energetic din România

Next Post

Producătorii de automobile din India ar putea fi forțați să renunțe la producția de vehicule diesel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next