Companii responsabile față de mediu și oameni

Gazele cu efect de seră au crescut la niveluri record în 2023

Concentrațiile globale de dioxid de carbon au atins niveluri record în 2023, cu o creștere de 11,4% numai în ultimele două decenii, se arată într-un nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), citată de Axios.

Deși țările utilizează surse de energie regenerabilă într-un ritm din ce în ce mai rapid, acest lucru nu a fost suficient pentru a opri sau inversa creșterea emisiilor.

Rapoartele anuale privind concentrațiile de gaze cu efect de seră sunt destinate factorilor de decizie politică, în contextul următoarei runde de negocieri ONU privind clima, care va avea loc în luna noiembrie la Baku, Azerbaidjan.

Raportul OMM a constatat că dioxidul de carbon se acumulează în atmosferă într-un ritm mai rapid decât oricând de-a lungul întregii existențe umane și atribuie această creștere ridicată, în 2023, în parte emisiilor legate de incendiile de vegetație.

Printre alți factori se numără emisiile ridicate de combustibili fosili provenite din arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale și o „posibilă reducere” a ratei de absorbție a CO2 de către păduri.

În total, media globală a concentrațiilor de CO2 la suprafață – cel mai abundent și mai longeviv gaz cu efect de seră care cauzează încălzirea globală – a atins 420 de părți pe milion anul trecut, a constatat OMM.

Rata anuală de creștere a nivelului de CO2 a fost de 2,3 ppm, ceea ce a făcut ca 2023 să fie al 12-lea an consecutiv cu o creștere mai mare de 2 ppm.

Metanul, un alt gaz cu efect de seră puternic, și oxidul de azot au atins, de asemenea, niveluri record.

Nivelurile de CO2 au fost cu 151% mai mari decât în epoca preindustrială, în timp ce metanul a fost cu 265% mai mare decât în epoca preindustrială.

Există indicii că o creștere continuă a concentrațiilor de CO2 a avut loc și în 2024, deși noul raport nu acoperă aceste prime date.

Ultima dată când în lume s-au înregistrat concentrații de CO2 similare cu cele de astăzi a fost în urmă cu 3 până la 5 milioane de ani, când temperatura era cu 2°C până la 3°C mai ridicată decât media.

Mai multe informații despre raport pot fi accesate aici.

Share this article
Prev Post

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în urcare cu 3,3% în primele 9 luni ale anului

Next Post

eBay extinde Circular Fashion Fund și lansează un premiu pentru start-upuri inovatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next