Companii responsabile față de mediu și oameni

Electrolux obține Certificarea Zero Waste to Landfill pentru fabrica sa din Satu Mare

Fabrica Electrolux din Satu Mare obține certificarea Zero Waste to Landfill, ce atestă faptul că 99,44% din deșeurile generate de activitatea unității sunt reutilizate, reciclate, compostate sau trimise la valorificare energetică și nu mai ajung la groapa de gunoi.
Programul Zero Waste to Landfill este implementat în fabrica Electrolux din Satu Mare încă din anul 2018, acesta contribuind semnificativ la reducerea deșeurilor generate din procese (plastic, carton, electronice, chimicale, deșeuri periculoase), dar și deșeuri menajere, care ajung la groapa de gunoi: cu aproape 97% mai puține deșeuri trimise la groapa de gunoi în 2024, decât la demararea programului.

Conform ultimei analize realizate de Eurostat, în 2022, România a fost pe ultimul loc la reciclarea deșeurilor, cu o rată puțin peste 3%, în condițiile în care românii au produs 301 de kilograme de deşeuri municipale per cap de locuitor. Totodată, dacă în UE media deșeurilor depozitate în gropi de gunoi a fost de  30,2%, în contrast, în România, depozitarea în gropi de gunoi și alte metode de eliminare au fost de 93,8%. În acest context dificil, prin certificarea Zero Waste to Landfill, Electrolux dezvoltă și menține la nivel operațional un model circular, care reduce presiunea asupra gropilor de gunoi, dar și a riscurilor asociate, cum ar fi poluarea solului și a apelor.

Rezultatele obținute de Electrolux marchează o serie de performanțe:

  • Rată de eliminare a deșeurilor care ajung la groapa de gunoi de 0,56% – sub obiectivul de 1% setat și urmărit de către criteriile certificării și cu peste două puncte procentuale față de nivelul înregistrat în anul precedent (2.72% în decembrie 2023).
  • Conversia deșeurilor în energie a fost limitată la 1,1% – sub obiectivul de 3% setat și urmărit de către criteriile certificării. De asemenea, cu peste două puncte procentuale față de nivelul înregistrat în anul precedent (3.28% în decembrie 2023).
  • Cantitatea de deșeuri generate per produs este de doar 1,46 kg/unitate, cea mai bună performanță din rândul fabricilor Electrolux din Europa.

Certificarea Zero Waste to Landfill este obținută de către fabrica Electrolux din Satu-Mare prin organismul independent Intertek, pe baza unui program de măsuri și soluții implementat începând cu anul 2018 și care a urmărit reducerea sistematică a cantității de deșeuri trimise la groapa de gunoi:

  • Programul Plastic Free, cu scopul de a elimina plasticul de la utilizare, acolo unde a fost posibil și de a oferi soluții mai sustenabile angajaților, astfel încât să fie încurajați să genereze cât mai puține deșeuri. De exemplu: a fost interzisă comercializarea sucurilor în recipiente de plastic în automatele vending din interiorul unității. În același timp, au fost instalate dozatoare de apă și distribuite sticle și cutii de prânz reutilizabile tuturor angajaților.
  • Introducerea unui sistem de colectare separată a deșeurilor
  • Educarea și comunicarea constantă cu angajații, prin sesiuni de informare, ateliere și campanii interne, ce i-au învățat cum să contribuie la reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor.

Rezultatele obținute de Electrolux România, în cadrul fabricii sale din Satu Mare, în ceea ce privește reducerea cantității de deșeuri depozitate la gropile de gunoi prin reciclare și recuperare, se aliniază la obiectivele setate în raportul de sustenabilitate al Grupului, aferent anului 2023: de a obține certificarea Zero Waste to Landfill pentru toate fabricile sale, până în 2025.

Share this article
Prev Post

Mari bănci canadiene se retrag din alianța globală pentru climă în contextul revenirii lui Trump la Casa Albă

Next Post

Kosovo investește 86 milioane euro pentru eficientizarea energetică a 400 de clădiri publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next