Companii responsabile față de mediu și oameni

Arșița terestră din Europa a provocat un val de căldură marin fără precedent în Mediterana. Viața subacvatică ar putea fi afectată dramatic

Temperaturile extreme din ultimele săptămâni, relatează Reuters, au declanșat incendii și au provocat mii de decese în Europa.

Arșița terestră din Europa și curenții oceanici au afectat însă și mediul acvatic, declanșând un val de căldură marin prelungit în Marea Mediterană, care ar putea afecta dramatic viața subacvatică, deja suprimată din cauza pescuitului excesiv și a poluării cu plastic, au avertizat oamenii de știință.

Apele de coastă mediteraneene s-au încălzit cu câteva grade peste temperatura medie de 24 până la 26°C pentru această perioadă a anului.

Apele dintre Insulele Baleare ale Spaniei și coasta italiană au fost cu până la 5°C mai calde decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat vineri agenția meteorologică AMET din Spania – care a avertizat totodată că temperaturile din jurul coastei spaniole vor fi cu 3 până la 4°C mai mari până în jumătatea lunii august.

Autoritatea portuară a Spaniei a transmis într-un comunicat că apa din Cabo de Gata, din sud-estul țării, a înregistrat luni un record de temperatură de aproape 28°C în ultimii 10 ani.

Oceanograful Jean-Pierre Gattuso a declarat pentru Reuters că apa din apropierea orașului francez de coastă Nisa a înregistrat 29,2°C pe 25 iunie – cu aprox. 3,5°C mai mult decât în ​​aceeași zi a anului trecut. „Oceanul și marea sunt ca niște bureți care absorb căldura”, a spus Gattuso.

Valuri de căldură marine au lovit Marea Mediterană și în perioada 2015-2019, ducând la dispariții în masă a vieții acvatice, potrivit unui studiu publicat recent de Institutul de Științe Marine din Spania, dar ce se întâmplă în prezent este și mai rău.

Share this article
Prev Post

Două mici ferme din Dolj și Olt, alimentate de CEZ cu energie verde

Next Post

E.ON Energie România a donat 3 centrale termice Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal Timișoara, cu o aplicație mobilă care monitorizează funcționarea lor optimă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next