Companii responsabile față de mediu și oameni

Raport: Băncile au oferit finanțări în valoare de 5,5 trilioane dolari sectorului combustibililor fosili din 2015 până în prezent

În ultimii șapte ani, practic de la adoptarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, băncile globale au investit împreună 5,5 trilioane de dolari în sectorul combustibililor fosili.

Acest lucru reiese din ediția din acest an a raportului ”Banking on Climate Chaos”, publicat de o coaliție de ONG-uri, inclusiv Reclaim Finance și BankTrack, raport citat de publicația edie.

Raportul analizează 60 de bănci care oferă finanțare sectorului combustibililor fosili, cu un accent specific pe cele mai distructive subsectoare, și evaluează, de asemenea, modul în care această finanțare se raportează la angajamentele declarate de bănci în materie de climă.

Potrivit raportului, principalul finanțator mondial al combustibililor fosili în 2022 a fost Royal Bank of Canada, cu finanțări de 42,1 miliarde de dolari – cu 4,2% mai mult decât în 2021. JPMorgan Chase, din SUA, care se află în topul clasamentului din 2019, a finanțat cu 39,2 miliarde de dolari combustibilii fosili în 2022.

Raportul arată clar că băncile cu sediul în SUA sunt de departe cele mai mari finanțatoare ale sectorului combustibililor fosili, contribuind cu peste 1,5 miliarde de dolari din cele 5,5 miliarde de dolari furnizate din 2015. Canada și China se numără, de asemenea, printre principalii finanțatori, având o contribuție de aproape 1 miliard de dolari fiecare.

Dar autorii avertizează, de asemenea, că și băncile europene sunt vinovate. Băncile din Franța și din Regatul Unit sunt pe locurile patru și cinci din punctul de vedere al finanțării combustibililor fosili, cu un total de 1,3 trilioane de dolari.

BNP Paribas și Credit Agricole din Franța, precum și Lloyds din Marea Britanie sunt menționate în raport, alături de Credit Mutel, ca fiind băncile care au crescut finanțarea combustibililor fosili de la an la an.

BNP Paribas este numit al patrulea cel mai mare finanțator al companiilor care își extind producția de combustibili fosili în 2022, în timp ce Barclays se află pe locul șapte. Barclays se află, de asemenea, în top zece finanțatori de nisipuri bituminoase și în top cinci finanțatori de petrol și gaze din Arctica.

În ceea ce privește petrolul și gazele din Arctica, Credit Agricole este numit al cincilea cel mai mare finanțator în 2022, iar Societe Generale al zecelea.

Deutsche Bank din Germania, deși, în general, a oferit mai puține servicii financiare industriei combustibililor fosili în 2022, și-a mărit masiv împrumuturile acordate companiilor de GNL. Din 2021 până în 2022, banca aproape că și-a triplat creditele, la peste 906 milioane de dolari.

Accesați ediția 2023 a raportului Banking on Climate Chaos

Share this article
Prev Post

Finanțare americană de până la 4 miliarde de dolari pentru instalarea de reactoare modulare mici în Polonia

Next Post

Project1Hour de Ziua Pământului. Angajații Volkswagen dedică o oră din ziua lor de lucru protecției mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next