Companii responsabile față de mediu și oameni

Asociația MaiMultVerde amenajează 5 poteci tematice pentru educație de mediu de-a lungul Dunării și al afluenților săi

Asociația MaiMultVerde aniversează în 2024 cinci ani de program „Cu Apele Curate” prin amenajarea a 5 poteci tematice pentru educație de mediu de-a lungul Dunării și al afluenților săi.

Vineri, 24 mai, a fost inaugurată poteca „Rezervația de ghimpe – Natură și legende istorice” în Parcul Natural Comana. Este a doua potecă dintre cele cinci care vor fi amenajate în cadrul programului Cu Apele Curate, după poteca tematică „Între natură și istorie”, inaugurată la finalul lunii aprilie în Parcul Natural Porțile de Fier.

Poteca „Rezervația de ghimpe – Natură și legende istorice” este amenajată în parteneriat cu Asociația de Ecoturism din România, Parcul Natural Comana și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Giurgiu, Ocolul Silvic Comana.

Aflată la numai o oră de București, poteca tematică inaugurată de MaiMultVerde are o lungime de aproximativ 8 kilometri și este accesibilă pentru toate categoriile de vârstă, fiind potrivită atât pentru plimbări scurte, cât și pentru drumeții mai lungi. Traseul este marcat cu panouri informative care ghidează vizitatorii pe parcursul întregii poteci.

„Aniversǎm cinci ani de program Cu Apele Curate prin amenajarea celor cinci poteci tematice, care sperǎm sǎ atragǎ cât mai mulți turiști în zone prea puțin explorate, ce surprind prin frumusețea şi unicitatea peisajelor de-a lungul Dunării și al afluenților săi. Le mulțumim asociațiilor, grupurilor de inițiativă locală și voluntarilor care ne-au susținut constant în desfășurarea acțiunilor de combatere și reducere a poluării apelor cu plastic. Am mapat și sesizat zone pline de deșeuri, am organizat acțiuni de igienizare atât pe malurile, cât și pe luciul apelor, am ținut ateliere educative, proiecții de film și campanii locale de informare, am instalat bariere plutitoare și containere pentru colectarea plasticului, am efectuat studii și rapoarte privind cantitățile de plastic. A venit timpul să prezentăm potențialul fabulos al locurilor de lângă Dunăre, să ne împrietenim și reconectǎm cu natura, pentru că numai aşa putem face front comun împotriva deşeurilor.” a declarat Marta Popescu, coordonator program Cu Apele Curate.

Prin crearea acestor poteci, Asociația MaiMultVerde vizează protejarea și extinderea habitatelor existente, o mai bună înțelegere și bucurie de a descoperi și ocroti natura, dar și o oportunitate de a explora cultura tradițională locală, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru vizitatori.

Amenajarea potecilor tematice se face cu intervenții minim invazive și se pliază pe caracteristicile locului, cu trimiteri spre istorie, mitologie, floră și faună. Prin intermediul panourilor informative și al tururilor ghidate, vizitatorii vor învăța despre importanța conservării speciilor rare de plante și animale care pot fi întâlnite de-a lungul traseelor. Potecile aduc beneficii comunității locale și promovează un turism responsabil, prin respectarea și protejarea mediului.

Rezervația de ghimpe – o experiență interactivă și educativă

Poteca tematică „Rezervația de ghimpe – Natură și legende istorice” traversează Rezervația Naturală Pădurea Oloaga – Grădinari și oferă oportunitatea de a descoperi planta rară cunoscută sub numele de ghimpe pădureț (Ruscus aculeatus). Acest arbust mic de înălțime, veșnic verde, cu țepi și fructe de culoare roșie, protejat la nivel european, îmbină natura cu istoria și mitologia locală, fiind asociat cu Vlad Țepeș.

Una dintre legende spune că însuși domnitorul ar fi avut o apreciere deosebită pentru această plantă, datorită proprietăților ei de a supraviețui în condiții dificile, văzând în ea un simbol al tenacității și al forței necesare pentru a apăra țara. Astăzi, tufa de ghimpe din Parcul Natural Comana amintește de trecutul tumultuos, dar servește și ca un element de atracție și educație pentru exploratorii zonei.

Un adevărat sanctuar pentru o multitudine de specii, zona adăpostește 214 specii de păsări (ghionoaie verde, pițigoi mare, rața cu cap castaniu, stârc cenușiu), 40 de specii de mamifere (pârș de alun, pârș cu coadă stufoasă), 12 specii de reptile (șopârlă de pădure, șarpe de casă), 31 de specii de pești (țipar, țigănuș) și 1152 de specii de plante (iris galben, castan de apă, nufăr galben, orhidee sau poroinic, sânger, cireș pădureț, tei argintiu). Bunăstarea tuturor acestor specii este însă influențată de curățenia apelor de la Comana și din împrejurimi.

Însoțiți de 17 elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 7 Giurgiu, reprezentanții Asociației MaiMultVerde au realizat vineri o drumeție ghidată, de aproximativ o oră, de-a lungul potecii. Vizitatorii au mers pe urmele istoriei și legendelor care au modelat aceste locuri și s-au bucurat de priveliștile Parcului Natural Comana, a treia zonă umedă importantă a României, după Delta Dunării și Balta Mică a Brăilei.

5 ani de ape curate: 446 de tone de deșeuri colectate cu ajutorul a peste 8.800 de voluntari

Inaugurarea potecii „Rezervația de Ghimpe” coincide cu cinci ani de program Cu Apele Curate, inițiat de Asociația MaiMultVerde și susținut de Lidl România, pentru prevenirea și combaterea poluării apelor cu plastic, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.

În cei 5 ani de desfășurare, programul a urmărit diminuarea poluării cu plastic a apelor, prin organizarea de acțiuni de colectare a plasticului existent în albia fluviului și a afluenților săi, dar și prin măsuri de prevenire a deversărilor viitoare. De asemenea, prin acțiuni de advocacy, reprezentanții MaiMultVerde au reușit sensibilizarea autorităților locale și centrale cu privire la problema poluării cu plastic.

Până în prezent, programul a implicat peste 8.800 de voluntari cu ajutorul cărora au fost colectate 446 de tone de deșeuri de pe sute de kilometri de râuri și lacuri. În 2023, asociația a prezentat rezultatele celui mai extins studiu efectuat în țara noastră privind cantitățile de plastic transportate de Dunăre în România. Potrivit acestuia, sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic, la intrarea în țară.

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum „Există viață după colectare” sau „Deșeurile nu sunt gunoaie”.

În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 630 tone de deșeuri din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu.

Share this article
Prev Post

VELUX: 100% din energia electrică consumată în 2023 a fost obținută din surse regenerabile (Raport de sustenabilitate)

Next Post

Volvo va testa primele sale camioane propulsate cu hidrogen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next