Companii responsabile față de mediu și oameni

Black Sea ClimAccelerator Demo Day: 15 startupuri și-au prezentat soluțiile inovatoare în cadrul celui mai important eveniment anual dedicat inițiativelor greentech din România

Black Sea ClimAccelerator 2022 a marcat recent finalul ediției a 2-a a celui mai complex accelerator din România și Bulgaria dedicat startupurilor verzi.

La evenimentul care a avut loc pe 7 decembrie au participat actori din ecosistemul verde local și internațional, mentori și investitori străini, precum și reprezentanți ai celor 15 startupuri finaliste din categoriile MVP și Growth care și-au prezentat în fața publicului evoluția din program și soluțiile tehnologice pentru un viitor sustenabil.

Cele 15 startupuri care au participat la Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022

Categoria MVP – startupurile care au un prototip validat de piață

3WLabel s-a născut din dorința de a reduce risipa deșeurilor textile de tip pre-consum. 3WLABEL este un brand sustenabil, cu o filosofie aparte: realizarea de ținute elegante, atemporale, minimaliste din materiale de calitate rămase nefolosite în uriașă industrie a modei. Edițiile sunt limitate și fiecare produs este numerotat. 

Bluana Foods este un startup foodtech cu misiunea de a crea un produs alternativ la fructele de mare pe bază de plante, pentru sashimi de ton și somon.

Cruze este prima aplicație de carpooling pentru corporații din România, cu ajutorul căreia angajații companiilor mari pot găsi colegi cu rute similare cu care să împartă mașina către și de la serviciu. Cruze este, de asemenea, echipat cu un sistem de gamificare pentru a recompensa utilizatorii și cu un calculator de emisii de carbon. 

Recycllux este o platformă end-to-end de reciclare a plasticului marin, care folosește tehnologii de ultimă oră pentru a dezvolta un lanț de reciclare optimizat, pentru produsele din plastic care ajung în mări și oceane. Soluția propusă utilizează datele furnizate de sateliții de observare a Pământului și algoritmi de învățare automată pentru a identifica zonele sufocate de plastic marin, care impun măsuri urgente. În pasul al doilea, cu ajutorul tehnologiei blockchain, platforma stimulează colectorii și încurajează reciclarea din zonele-problemă identificate.  

The Climate Change Company a dezvoltat un nou material de construcție a drumurilor realizat din deșeuri de plastic și sticlă numit Littar®. Littar reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemei deșeurilor de plastic și sticlă, care reduce drastic emisiile de carbon, contribuind în același timp la construcția unor drumuri mai ieftine și mai durabile, creând o economie circulară autosusținută în care toată lumea câștigă, inclusiv mediul.  

Vintello este o platformă de fashion resale pe care oricine poate vinde articole pre-loved din garderobă, iar clienții pot face shopping smart și sustenabil.

Categoria Growth – startupuri cu soluții scalabile

CityDock este o rețea de stații inteligente, universale de încărcare și securizare a trotinetelor electrice care își propune să rezolve una dintre cele mai importante problemele ale acestora: încărcarea. 

CooperativaDeEnergie.ro este singurul furnizor de energie regenerabilă certificată din România. Cooperativa de Energie este o cooperativă europeană care accelerează tranziția spre energia verde, prin democratizarea accesului la energie. Oricine poate deveni membru al cooperativei, poate avea putere de decizie și poate investi în viitoarea producție și furnizare de energie regenerabilă.

Digital Dryads folosește imagini surprinse din satelit cu ajutorul programului european Copernicus pentru a monitoriza pădurile. Proiectul are ca scop combaterea defrișărilor ilegale și diminuarea schimbărilor climatice globale ireversibile. 

Logistia este planificatorul smart al rutei de livrare care nu are nevoie de un specialist în logistică pentru a fi utilizat. Cu ajutorul aplicației, clienții pot gestiona eficient comenzile, clienții, rutele de livrare și șoferii, pot optimiza adresele dintre șoferi în funcție de mai mulți parametri, inclusiv intervalul de livrare sau zonele preferate ale șoferilor, cu un singur click.  

NIDUS Home este un concept unic de locuință modulară și sustenabilă, construită în armonie cu natura. Fiecare casă NIDUS este proiectată având la bază principiile de eficiență energetică ale unei case pasive, construită în fabrică folosind materiale prietenoase cu mediul, și apoi asamblată în șantier ca un joc de lego.

pod.ish este un magazin-online manifest, care pune la dispoziția cumpărătorilor produse sustenabile, fără plastic, din materiale naturale. Pe rafturile virtuale ale magazinului pod.ish se regăsesc produse utile, de calitate, prietenoase cu sănătatea oamenilor, bunăstarea animalelor și mediul înconjurător. 

PolyMore este o soluție care abordează problema sortării deșeurilor de la rădăcină, făcând procesul mai eficient și mai puțin costisitor în instalațiile de gestionare a deșeurilor. Polymore folosește computer vision și componente hardware dedicate mașinilor de colectare pentru auditarea tuturor punctelor de colectare a deșeurilor municipale reciclabile, compostabile și menajere.

Rastel.io este un startup care rezolvă problema lipsei locurilor de parcare securizate pentru biciclete, prin crearea unei rețele de parcări sigure, accesibilă prin intermediul unei aplicații.

Savables este un startup care își propune să reducă risipa alimentară prin conectarea localurilor din industria alimentară cu clienții, printr-o platformă digitală și vânzarea surplusului de mâncare la un preț avantajos către utilizatorii platformei. 

Ediția a 2-a a Black Sea ClimAccelerator a însemnat un total de 130+ de înscrieri primite, dintre care juriul a ales 32 de startupuri care au mers mai departe în program: 16 la categoria Early Stage, adică antreprenori care au avut o idee de business cu scopul de a contribui la un viitor sustenabil, 6 la categoria MVP, adică startupuri care aveau deja un prototip validat în piață, și 10 la categoria Growth, respectiv startupurile greentech care erau în faza de scalare a impactului soluțiilor propuse.

Înscrierile în program au fost deschise în perioada mai-iulie pentru Early Stage și iulie-septembrie pentru categoriile MVP și Growth. Ulterior jurizării, au urmat câteva luni intense pentru finaliștii din Black Sea ClimAccelerator care au însemnat peste 60 de experți implicați pe partea de mentorat și consultanță, conectare cu actori cheie din ecosistem pentru toate etapele de dezvoltare ale startupurilor, 25 de workshopuri și întâlniri de comunitate, consultanță pe nevoi specifice, vizibilitate media, dar și finanțări dedicate: startupurile din categoria Early Stage au primit o finanțare totală de 80.000 Euro (grant de 5000 Euro/ start-up), iar cele din categoria MVP de 120.000 Euro (grant de 20.000 Euro/ start-up).

Pentru înscrieri și alte informații relevante despre ediția 2023, urmăriți website-ul dedicat: www.impacthub.ro/climaccelerator.

Share this article
Prev Post

ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane euro companiei Simtel Team pentru achiziția de stocuri de panouri fotovoltaice, pe fondul triplării cererii pentru soluții verzi

Next Post

Aproape 2870 de bucureșteni mor anual din cauza aerului poluat. 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next