Companii responsabile față de mediu și oameni

Ca a făcut Apa Nova pentru reducerea impactului asupra mediului în 2023. Raport de sustenabilitate

Apa Nova, o companie Veolia, furnizorul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din Municipiul București, a publicat raportul de sustenabilitate pentru anul 2023, care evidențiază soluțiile implementate, realizările și angajamentul companiei față de dezvoltarea durabilă.

În 2023, Apa Nova a înregistrat reduceri de emisii de CO₂, de 623 tone prin utilizarea panourilor fotovoltaice, crescând ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie la 42% și reducând intensitatea emisiilor de carbon ale operațiunilor cu 5% față de anul precedent.

De asemenea, compania a obținut o rată de realizare de 91,07% a implementării planurilor de acțiune pentru protejarea mediului natural și a biodiversității în zonele sensibile.

Investițiile strategice și eforturile de inovare s-au concretizat în proiecte esențiale precum construcția de unități de producție a energiei fotovoltaice, cu o valoare totală de 7,7 milioane de euro, și un proiect-pilot destinat recuperării energiei termice din apa de canalizare, cu o investiție de aproximativ un milion de lei. De asemenea, Apa Nova a investit 1,3 milioane de lei în achiziția de vehicule electrice pentru flotă, demonstrând astfel angajamentul continuu de a reduce impactul activității companiei asupra mediului.

„Suntem încrezători în atingerea obiectivelor de sustenabilitate asumate având în vedere progresele semnificative pe care le-am realizat în anul 2023, prin reducerea emisiilor de carbon și creșterea utilizării surselor de energie regenerabilă. Investițiile în infrastructura modernă și tehnologii inovatoare reflectă dedicarea noastră continuă față de un viitor durabil pentru toți locuitorii Bucureștiului. Vom continua să depunem eforturi în dezvolltarea de proiecte sustenabile și în adaptarea strategiilor noastre pentru a răspunde nevoilor de azi, dar mai ales de mâine, asigurând un viitor mai verde pentru comunitatea noastră”, a declarat Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova București.

Un alt aspect notabil evidențiat în raportul de sustenabilitate este reducerea deșeurilor provenite din echipamentele de tratare și epurare a apei cu 24,7%, fiind depășit astfel obiectivul stabilit pentru 2023.

Apa Nova București își reafirmă angajamentul de a investi în protecția mediului și de a continua dezvoltarea de proiecte sustenabile, cu o planificare de investiții de aproximativ 9 milioane de lei pentru anul 2024. 

Olimpiada Natura dintre Ape în 2023

În perioada 09.05.2023 – 16.06.2023, Apa Nova a organizat în parteneriat cu platforma online de educație EducatiePrivata.ro competiția școlară “Natura dintre ape”, un concurs online de educație ecologică, bazat pe cunoștințe despre biodiversitate, sustenabilitate și schimbări climatice, destinat elevilor din clasele II – VII din București și Ilfov.

”Olimpiada Natura dintre ape este un proiect care încurajează creativitatea și inovația, gândirea în perspectivă, dincolo de verificarea cunoștințelor scolastice de educație ecologică a elevilor. Este o bucurie și o mândrie personală să sprijinim asemenea inițiative care vizează biodiversitatea, deoarece activitatea companiei noastre este strâns legată de gestionarea resurselor naturale și de protejarea mediului. De altfel, unul dintre cele mai importante proiecte ecologice implementate de către Apa Nova este acela de protejare și stimulare a biodiversității pe amplasamentele de la stațiile de producție și captare a apei Arcuda și Crivina, acolo unde primim în mod constant și vizitele elevilor”, a declarat Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova București.

Aproape 600 de elevi din clasele II-VII din București și Ilfov au participat la competiția școlară “Natura dintre Ape”.

Olimpiada Natura dintre Ape în 2024

951 de elevi din clasele II-VII din București și Ilfov au participat la cea de-a doua ediție a competiției digitale pe teme de biodiversitate, “Natura dintre Ape”, desfășurată în aceeași formulă în perioada 09 mai 2024 – 08 iunie 2024, pentru conștientizarea importanței protejării mediului și biodiversității în rândul tinerei generații.   

Dintre cei 951 de participanți înscriși, 133 au fost elevi de clasa a II-a, 127 elevi de clasa a III-a, 94 elevi de clasa a IV-a, 240 elevi de clasa a V-a, 204 elevi de clasa a VI-a și 153 elevi de clasa a VII-a. Primii 100 de elevi au fost recompensați cu premii și la fel și profesorii care au condus elevii către victorie.

„Apa Nova este și va rămâne angajată în protejarea biodiversității. De altfel, compania noastră are în derulare un amplu program de acțiuni de conservare a ecosistemelor naturale pe amplasamentele de la stațiile de producție și captare a apei Arcuda și Crivina, care integrează nu mai puțin de 169 de hectare de spații verzi și o faună cu peste 200 de specii. Prin această olimpiadă, ne propunem să educăm și să inspirăm noile generații să înțeleagă importanța biodiversității și să devină ambasadori ai protejării mediului înconjurător. Noi, la Apa Nova, credem că fiecare mică acțiune contează și că, doar împreună, putem asigura un viitor sustenabil”, a declarat Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova, la gala de premiere a elevilor.  

Raportul de Sustenabilitate pentru anul 2023 poate fi accesat aici.

Share this article
Prev Post

Danemarca anunță un acord tripartit istoric pentru reducerea emisiilor de carbon din agricultură și refacerea naturii

Next Post

World Vision și Fundația PepsiCo au construit un solar și au amenajat o livadă în curtea Liceului Tehnologic Urziceni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next