Companii responsabile față de mediu și oameni

Nicușor Dan, Gabriela Firea și Sebastian Burduja răspund la 10 întrebări despre calitatea vieții în Capitală, adresate de către societatea civilă

Dezbatere Mediu ECSR
Dezbatere Mediu ECSR

Nicușor Dan, Gabriela Firea și Sebastian Burduja au răspuns, într-un interviu filmat, la zece întrebări ale societății civile, pe cele mai importante zece teme de mediu ale Bucureștiului. Interviul a fost realizat pe baza priorităților strategice din Pactul de mediu pentru un oraș bun de trăit, lansat către candidați pe 28 mai de către Platforma de mediu pentru București și Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde. Documentul expune zece direcții de acțiune și soluții punctuale pentru un București mai verde, mai respirabil și cu o calitate a vieții mai bună pentru locuitorii săi.

De asemenea, Pactul de mediu pentru un oraș bun de trăit a fost semnat de către toți cei trei intervievați. Cristian Popescu Piedone a fost, de asemenea, contactat pentru asumarea pactului și realizarea unui interviu, dar a ales să nu dea curs invitației.

Împreună cu interviul video ( vezi aici) al celor trei candidați care au acceptat să răspundă întrebărilor, inițiatorii Pactului publică și Analiza programelor electorale, din perspectiva măsurilor deja propuse de aceștia pentru un oraș bun de trăit. În plus, a fost luat în considerare și programul lui Cristian Popescu Piedone.

Prioritățile Pactului de mediu pentru un oraș bun de trăit sunt: 

 1. Protejarea și extinderea spațiilor verzi
 2. Îmbunătățirea calității aerului
 3. Promovarea și implementarea mobilității urbane durabile
 4. Gestionarea eficientă a deșeurilor
 5. Protejarea biodiversității și extinderea zonelor naturale
 6. Gestionarea responsabilă a resurselor de apă
 7. Reziliența la schimbările climatice
 8. Crearea Centurii Verzi București-Ilfov
 9. Monitorizarea indicatorilor de mediu și date deschise către public
 10. Urbanism responsabil, având în centru interesul general al comunității

Detalierea acestora se găsește la https://platformademediu.ro/pactul-de-mediu, unde, de altfel, pactul poate fi și semnat de cetățeni. 

Cele zece întrebări adresate candidaților sunt:

 1. Pentru o viață sănătoasă în capitală, legislația națională prevede un minimum de 26 de metri pătrați pentru fiecare locuitor. Bucureștiul are, în prezent, doar aproximativ 9 metri
  pătrați. Cum putem ajunge la 26 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare bucureștean în următorii 4 ani și astfel să respectăm și legea?
 2. Principala sursă a poluării din București este traficul auto. Care sunt primele trei măsuri pe care le veți lua pentru reducerea poluării provenite din trafic?
 3. Este posibil să avem transport public 100% nepoluant în următorii patru ani? Enumerati trei măsuri pe care le veți implementa pentru a atinge acest deziderat.
 4. La capitolul reciclare, România este pe ultimul loc în UE, iar vina se pasează de 30 de ani între primăria generală, primăriile de sector și, mai nou, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București. Când vom închide ghenele aferente blocurilor și ce măsuri veți lua pentru a colecta separat în mod eficient, evitând astfel depozitarea deșeurilor reciclabile la groapa de gunoi?
 5. La nivelul Bucureștiului sunt identificate aproximativ 500 de hectare care ar putea fi utilizate pentru susținerea infrastructurii verzi – albastre a orașului. Care sunt zonele naturale urbane pe care le veți proteja și amenaja pentru bucureșteni în următorii patru ani? Cu ce instituții sau organizații veți colabora pentru a le administra?
 6. Reabilitarea cursului Dâmboviței nu mai poate fi amânată din cauza problemelor structurale ale cuvei de beton și vine la pachet cu o serie de decizii importante pe teme urbanistice și de gestionare a traficului. Care este viziunea dumneavoastră pentru reabilitarea cursului râului și cum veți obține sprijinul politic pentru a o pune în practică?
 7. Bucureștiul se confruntă deja cu fenomenul insulei de căldură, iar administrația sa explorează prea puține direcții pentru combaterea lui. Disconfortul termic poate conduce la grave probleme de sănătate. Enumerați trei soluții pe care le veți promova în următorul mandat pentru atenuarea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice.
 8. Vă rugăm, spuneți-ne ce reprezintă pentru dumneavoastră Centura Verde București- Ilfov și enumerați trei motive pentru care Bucureștiul are nevoie de o centură verde.
 9. „Dacă nu avem date, nu avem nici probleme”, aceasta pare că este deviza României atunci când vorbim despre multe dintre problemele de mediu. Ce vă propuneți să faceți în următorii patru ani pentru colectarea de astfel de date și prezentarea lor transparentă și în timp util, pentru informarea corectă a cetățenilor?
 10. În Parlamentul României se discută revizuirea Legii spațiilor verzi și adoptarea Codului Urbanismului, unul dintre subiectele fierbinți fiind spațiile verzi aflate în proprietate privată. Cum veți asigura protejarea spațiilor verzi din București, indiferent de regimul lor de proprietate?
Share this article
Prev Post

Decathlon lansează o schemă de răscumpărare a corturilor vândute pentru a combate acest tip de deșeuri rămase în urma festivalurilor

Next Post

Regulamentul UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, explicat de DS Smith

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next